Víno z Čejkovic

Výlet do Alsaska

Francie je považována za mekku vinařství a také gastronomie. V zimních měsících nás napadlo, že by nebylo špatné se právě do této země podívat. Slovo dalo slovo, všichni dovázali vinohrady a tak se našlo pár dní volna, kdy jsme sedli do auta a vyrazili do světa.
Vybrali jsme Alsasko, které je autem lehce dostupné a sedí nám i stylem vína.
Nutno říct, že počasí jsme si nemohli přát lepší. Sluníčko nás vítalo na každém kroku a pohledy na právě rašící vinice nám dodávalo mnoho energie.
Alsasko jsme projeli od jihu až na sever, navštívili jsme malebná města a vesničky, jako například Colmar, Riquewihr, Dambach, Obernai a další.
Z hlediska gastronomie jsme se zaměřili na typické jídla v této oblasti. Ochutnali jsme šneky, tarté flambée, quiche, kvalitní místní sýry, paštičky a další gastronomické pochoutky. Ale nejvíce jsme se těšili na víno. Během tří dnů jsme navštívili deset vinařství, kde jsme si prošli kompletní výrobní prostory, prodiskutovali technologické záležitosti a vždy zodpověděli pár otázek místních technologů na úroveň vinařství v České republice. Tu si samozřejmě můžou ověřit, protože každý od nás dostal prezent v podobě lahvinky vína z Čejkovic.
V každém vinařství jsme chutnali základní řadu vín, crémanty, grand cru vína a vína speciální. Nejvíce grand cru vín nás čekalo u odrůdy ryzlink rýnský,která je typickou odrůdou této oblasti.
Hodně diskuzí proběhlo okolo pojmu terroir, na kterém si francouzi tak zakládají. Při návštěvě jednoho vinaře na otázku, jak přesně charakterizovat a co hledat v pojmu terroir jsme při chutnání ryzlinku grand cru Wiebelsberg ročníku 2008 dostali jednoduchou odpověd' bez vyřčení jediného slova. Vinař na pár minut odešel a vrátil se s lahví ryzlinku grand cru Wiebelsberg z roku 1986. S konstatováním, že po ochutnání tohoto vína to všechno pochopíme se nám začli sbíhat sliny. Špičkový vzorek. Nutno dodat, že někteří přítomní v tu dobu ještě nebyli na světě. Na závěr dodám, že se výlet vydařil, všem se líbilo a už padají nové nápady kam se příště podíváme.