Víno z Čejkovic

Řádná porce u Jakuba Šamšuly

Degustační večery jsme již přesunuli na osmou hodinu večerní, ale i tak jsme museli využít akademické čtvrthodinky kvůli některým opozdilcům. Tuto chvíli jsme si zkrátili ochutnáním posledních dvou lahví "mladého vína" Bies´field 2012 a 2011.
Ochutnávka začala Jakubovým tradičním sektem Baphomet, který vyrábí od roku 2008. Sekt je vyroben z 80% Chardonnay a 20% Rulandského modrého. U obou odrůd byly lisovány celé hrozny a sekt ležel deset měsíců na jemných kalech.
Tichá vína otevřel květnatý Ryzlink rýnský. Suché víno s pikantní kyselinkou a dochutí pomeranče. Při výrobě Sauvignonu ležela část rmutu v kryotanku. Aroma zelené broskve, máty a hluchavky spolu s pěti gramy zbytkového cukru dali vzniknout výbornému vínu. Část moštu Rulandského šedého kvasila v barikových sudech. Poté došlo ke smíchání se zbytkem v nerezovém tanku. Vůně odrůdová, jemně chlebová s chutí karamelu a vanilky.
Hibernal patří mezi vyhlášené odrůdy tohoto sklepa. Ani letos nezklamal. Vůně broskví, angreštu a citrusů, chut' silně ovocná a svěží.
Hrozny Pálavy ve výběru z hroznů pochází z vinice z roku 1970. Aroma i chut' nádherně odrůdové. Jakubova strategie je mít ve sklepě šest bílých vín a dvě červená. Čekali nás poslední dva mladé vzorky a to Rulandské modré a Cabernet sauvignon.
Rulandské modré bylo při zpracování rozděleno na dvě části. První ležela na rmutu čtrnáct dní a druhá měsíc. Po scelení a jablečno-mléčné fermentaci šlo toto víno do nových barikových sudů. V tuto chvíli jsme chutnali polotovar s vůní tabáku a jižního ovoce. Cabernet sauvignon byl pravým opakem. Vůně i chut' silně ovocná.
Jak je již u Kuby tradicí, tak vyvažuje menší množství vzorků tím, že si tyto odrůdy můžeme ochutnat dva roky pozpátku. Tudíž před námi bylo srovnání vín z ročníku 2011 a 2010. Nutno dodat, že srovnání bylo velmi zajímavé a přineslo u některých odrůd předvapivé výsledky. Začali jsme Ryzlinkem rýnským, kde oba vzorky měli velký potenciál a prezentovali se typickou odrůdovostí. U Sauvignonu, kde oba vzorky byly velmi specifické vznikla velká debata a podíl hlasů se rozdělil na dvě poloviny. Ročníku 2012 se hodně podobalo Chardonnay 2011, které předčilo rok 2010. Aromatikou vlašských ořechů a vyšším zbytkovým cukrem se prezentovalo Rulandské šedé 2011, které dosáhlo cukernatosti 25° při sběru. Na závěr přišlo to nejlepší. Hibernal 2011 s vůní černého bezu, angreštu a josty se št'avnatou a bohatou chutí a Pálava 2011 s intenzivně ovocnou aromatikou a odrůdovou typičností.