Víno z Čejkovic

Degustace vinařství Novotný

O kvalitní servis na ochutnávce vín z vinařství Novotný se postaral Pavel Novotný spolu s Romanem Bílkem. Oba pánové se starají o sklepní hospodářství tohoto malého rodinného vinařství, které hospodaří na čtyřiceti árech vinic a část hroznů nakupují. Uvítacím vzorkem byl jemně ovocný a v chuti příjemně lehký Ryzlink vlašský. Müller thurgau s jemně muškátovou vůní a nižší kyselinkou příjemně zapadá do večerů právě přicházejícího jara. Hibernal s pěti gramy zbytkového cukru je ryzlinkového stylu s pikantní svěží dochutí. 22°NM dosáhl při sběru Muškát moravský. Vzniklo z něj velmi aromatické odrůdové víno s intenzivní kořenitou chutí. Růžové víno vyrábí v tomto vinařství z odrůdy Zweigeltrebe. Velmi šťavnatá a plná chuť tohoto vína spolu s jahodovo-malinovou vůní oslovila převážnou část degustujících. Velmi pikantní kyselinkou se prezentoval Ryzlink rýnský. Šampionem večera se pro většinu stalo Sylvánské zelené z Helezného dílu. Vůně rozkvetlé louky a intenzivní chuť s pikantní kyselinkou jen potvrdila platnost tohoto vína jako vítěze v odrůdě na soutěži Vinum Juvenale v Brně. 

Přes Rulandské šedé jsme vstoupili mezi vína s vyšším zbytkovým cukrem. Tramín červený s intenzivní vůní růží a plnou kořenitou chutí potvrdil, že se k nám do Čejkovic náramně hodí. Následovalo Chardonnay ve výběru z hroznů s vůní exotického ovoce a jemnou ovocnou chutí.  Sauvignon se vyznačoval vůní kopřiv a zelené broskve s černobezovou chutí. Posledním bílým vzorkem bylo cuvée František. Víno pojmenované jménem dědečka, který se doposud staral o vinici. Cuvée na jeho počest je složeno z odrůd Rulandské šedé, Rulandské bílé, Malverina a Hibernal. Výborné víno s širokou a komplexní vůní a paletou chutí vhodné i pro kratší archivaci.   

"...aj babě děláš pomyšlení a nemosí sa dycky dařit..."

 Nabídka červených vín byla podstatně kratší. Zde jsme ochutnali Frankovku a lehký ovocný Modrý portugal s nižším alkoholem. Nejzajímavějším byl Neronet ležící v starším barikovém sudu, který vínu dodal jemnou čokoládovou dochuť, která doplnila lehkou kořenitost tohoto vína.

Z archivních vín jsme měli tu čest ochutnat Neuburské z roku 2004. Víno již lahvové zralosti, ale pořád si zachovalo krásnou pikantní kyselinku. Z červeného si Pavel Novotný připravil Zweigeltrebe 2009. Třešňová vůně a harmonická plná intenzivní chuť zaujala všechny přítomné.