Víno z Čejkovic

Vinaři z Čejkovic ve vinařství Sklep na Bařině

Poslední degustační čtvrtek v rámci návštěv čejkovických vinařství se uskutečnil ve vinařství "Sklep Na Bařině" nacházející se ve stejnojmenné ulici. Zde se výrobou vína zabývají bratři Jan a Tomáš Bařinovi spolu s Tomášem Hajduchem. Při degustaci jsme ochutnali 14 vzorků vín, vyráběných klasickými postupy, kdy červená vína byla kvašena v dřevěných otevřených kádích s následným využitím jablečno-mléčné fermentace.

Z mladých bílých vín zaujala příjemná suchá aromatická vína odrůdy Sauvignon, Muškátu moravského a zdařilé cuvée z Ryzlinku rýnského, Ryzlinku vlašského a Tramínu. Z červených vín pak vynikla Frankovka 2007 a Frankovka 2003.
Také sbírání zkušeností s výrobou ledových vín prezentovaných na vzorku Cabernet Sauvignon, lze označit za krok správným směrem. U tohoto ledového vína se rozvinula diskuze nad optimálním množstvím kyselin u ledových vín tak, aby harmonizovalo s množstvím zbytkového cukru.


Mezi nejzajímavější vzorky pak patřilo bezesporu Rulandské modré klaret, které dosáhlo při sběru hodnoty 30°NM. Příjemnou harmonii cukru a jemné kyselinky nenarušoval ani vyšší alkohol, který naopak pevně podtrhnul ucelený dojem tohoto velmi pitelného vína.

Také reduktivně vyráběné červené Martinské cuvée 2006, velmi zaujmulo svou výraznou ovocností a svěžestí. Zajímavostí byl také fakt, že toto víno bylo vyrobeno z hroznů zvaných „martiňáky“ (směs hroznů na zálistcích spolu se zapomenutými hrozny po proběhlém vinobraní), které byly posbírány na sv. Martina v roce 2006. Směs hroznů tvořící na 20 odrůd révy vinné dosáhlo celkové cukernatosti 21°NM.

Prezentace tohoto nového člena sdružení čejkovických vinařů bylo příjemným překvapením pro všechny zůčastněné. Upřímný a pokorný přístup těchto mladých vinařů přinese bezesporu brzy ocenění jejich práce.

Perličky večera:
„ledovku sme zastavovali na balkóně…“
(Tomáš Hajduch k technologii výroby ledového Cabernetu Sauvignon (jednalo se o nutné zchlazení moštu pro zastavení alkoholického kvašení, kdy teplota venku byla pod bodem mrazu)).

René Bárta