Víno z Čejkovic

Růžová vína-ochutnávka vín

V sobotu 2.srpna pozval pan Ladislav Malík své přátele a vinaře do salonku Hotelu Albor, aby zde v úzkém kruhu ochutnali vzorky růžových vín. Na tuto akci, kterou každoročně pořádá, se letos shromáždilo 47 vzorků takto zpracovaných červených odrůd.
Vedle růžových vín pocházejících z moravských, slovenských a maďarských vinic, zde byly zastoupeny také vína z jižních a jihovýchodních států Evropy.

Růžové víno odráží mnoho odrůdových charakterů, vyrábí se v mnoha typech a skrývá v sobě také nespočet chuťových vjemů.

Hodnotit vína vyrobená z různých odrůd a přivezená z různých koutů světa, jež pojí v podstatě jen růžová barva, nebylo jednoduché. Důvodem navíc byl i fakt, že pomyslná definice toho správného růžového vína se u jednotlivců našeho komorního kruhu mnohdy velmi lišila.
I proto ochutnat tak širokou škálu růžových vín v konfrontaci s často protichůdnými stanovisky degustátorů bylo velmi zajímavou příležitostí obohatit se o další poznatky vlastního vinařského sebevzdělávání. Jelikož, jak zdůrazňoval organizátor akce pan Malík, účelem této degustace nebylo vína hodnotit, svého pomyslného favorita si každý pro sebe určil sám...

Celá akce byla velmi vydařená, organizátorům děkujeme za další velmi příjemný vinařský zážitek.

René Bárta