Víno z Čejkovic

Vinaři z Čejkovic u Františka a Tomáše Veverky

V dalším z kolekce našich kolegiálních vinařských putování jsme se sešli v reprezentativní aule vinného sklepa pánů Františka a Tomáše Veverky. Jeho prezentační prostor pro degustace s přilehlým kvelbeným sklepením, sloužící ke skladování a zrání vín, se nachází ve sklepní lokalitě "Na příhoně".

Kolekce, kterou si pro nás Tomáš připravil čítala téměř 40 vín a jejich skladba zasahovala hluboce do minulých ročníků. Pojítkem u mladých vín byla svěží kyselinka a mineralita, která zejména u kořenitých odrůd, díky kterým jsou Veverkovi známy dosahuje příjemně harmonických spojení (Hibernal). Také u červených vín byl patrný vyšší podíl kyselinek (do 6gr/l), který se u některých vín starších ročníků projevoval jako velmi pozitivní faktor, udržující harmonizující ovocné tóny (Merlot 2005). A jelikož odrůdě Tramín se u Veverků daří více než dobře, nemohli jsme neokusit jejich vítěze soutěže TRAMIN CUP 2008, kterým byl Výběr z bobulí 2007.

Z vín, která dále zaujala je třeba se zmínit mimo již jmenované také o velmi dobrém lehkém Muškátu Ottonel 2007 a plném a ovocném Modrém Portugalu 2007. Také odrůda Merlot se v jednotlivých ročnících u Veverků prezentovala velmi dobrými víny.
Nejvíce diskutovaným tématem večera byl právě podíl kyselin u jednotlivých vín. Zatímco zejména u některých mladých červených vín jejich nadbytek může nechat vína vyznít jako "příliš svěží", kořenité odrůdy, které u vyšších přívlastků vyznívají často jako "mdlé", tyto kyselinky přímo vyžadují.
Zda tento vyšší podíl kyselinek vzniká díky terroir ve vinici, či se v tomto případě utváří až při vinifikaci z naší diskuze bohužel nevyplynulo.

Návštěva u Veverků opět potvrdila pestrou různorodost čejkovických vinařství. Milovník našich vín tak u každého výrobce nalézne originální punc vinařského stylu, a vybere si víno přesně podle svého gusta.

René Bárta