Víno z Čejkovic

V Čejkovicích se otevřel nový úsek vinařské cyklotrasy

Otevírání nového úseku cyklostezky

Nadace Partnerství Brno jako koordinátor projektu Moravské vinařské stezky ve spolupráci s obcí Čejkovice a portálu vinozcejkovic.cz pozvali v sobotu 5.července na rozcestí ve směru od Vrbice k otevření nového úseku cyklostezky, vedoucí přes území naší obce. K setkání prvního peletonu cykloturistů s místní pohostinností a slavnostnímu přestřižení pásky z rukou čejkovického starosty došlo o sobotním poledni. Malý program a občerstvení, které jsme pro hosty skrze náš portál připravili, představoval sabráž tří sektů od vinařů z Čejkovic, avokádové chlebíčky, ledový čaj s mátou a čerstvým ovocem a moravské koláčky.


_____________________________________________________________________________________________________


Jak jsme vítali, aneb veselá reportáž z vinic:
Zástupci obce i našeho portálu dorazili na místo smluvené krátce před 11. hodinou. Připravili jsme malé občerstvení, upravili oděv a již očekávali avizovaný peloton, který měl dorazit v 11hodin.
Ve čtvrt na 12, dorazil jeden cyklista. Omlouval se nám, že je poslední. Ujistili jsme ho, že tomu tak není, a že je naopak první. Byl rád. Měl žlutý trikot.


Čekali jsme dále. Bavili jsme se máváním projíždějícím mužům na báječných létajících strojích a také zkoušením megafonu, který byl zakoupen kvůli povodním a od té doby jen čekal na své nasazení.

Neuplynulo ani dalších 20 minut a my spatřili na horizontu vinohradů siluety již nám ztrácejícího se cyklistického peletonu, který však díky malému nedopatření odbočil o jednu odbočku dříve. Teď nastala velká chvíle megafonu. Starosta v kroji zplna hrdla rozechvěl jeho dychtivou membránu...a podařilo se: barevné postavičky v dáli počali zpomalovat a otáčet peleton. Připili jsme si na úspěch starostovým vínem a za dalších 5 minut se již barevné kroje cykloturistů mísily z kroji domorodými.


A bylo to štastné shledání. Malou traťovou nepřesnost jsme brzy odhalili, cyklisté se hned mohli napít výborného ledového čaje a s chutí se zakousnout i do moravských koláčků a avokádových chlebíčků.
Po malém občerstvení nastal čas na oficiality. Krásná moravská děvčata napnula širokou stuhu a zástupce Nadace Partnerství a obce Čejkovice ji za cvakání spouští přítomných fotografů slavnostně přestřihli.


Po podání rukou a příslibu dalšího rozvoje spolupráce mezi oběma subjekty se již oči přítomných upíraly na postavu místního vinaře, pana Petra Bízu, který třímal v jedné ruce silnostěnnou láhev a v ruce druhé krumpáč. Úkon, který hodlal provézt se jmenuje "sabráž". "Vznikl ve francouzské armádě tak, že když oficíři nechtěli ztrácet čas vývrtkou, tak usekávali hrdla lahví šavlí... My v Čejkovicích ve válce nejsme, zato ale ručně kopeme naše vinné sklepy, tak to u nás otvíráme krumpáčem", zažertoval vinař a pochvalujíc ráži a kadenci třetího sektu z řady, vystřelil na projíždějící automobil.




Sekty, věnované zdejšími vinařstvími (Bíza/Škrobák/Veverka L, Templářské sklepy a Zemědělská a.s., chlazené v originální nádobě zhotovené místním bednářstvím Bařina) představovaly pro všechny zúčastněné mimořádný zážitek. Je zřejmě jen velmi málo vesnic (je-li vůbec nějaká), z jejichž vinařství pochází tři, v láhvi kvašené sekty vyjímečných kvalit. Také ledové čaje z ekologické produkce místní firmy Sluneční Brána s.r.o, moravské koláčky z místního cukrářství Polášek a avokádové chlebíčky (crostini) zdejšího vinného restaurantu Zlatý kopeček, znamenaly pro naše hosty mimořádný chuťový zážitek.



Myšlenka, že jsou Čejkovice milou, originální a pohostinnou vesnicí, ve které bydlí štastní, veselí a srdeční lidé, jistě provázela peloton ještě dlouho na jejich trase....


moravské vinařské stezky-mapka a informace


Děkujeme všem, kteří se podíleli na zajištění celé akce a především těm, kteří neváhali také přijít a věnovat energii a svůj volný čas. Děkujeme sponzorům i našim děvčatům za ochotu prezentovat naši pohostinnost v původních lidových krojích.





______________________________________________________________________________________________________




Post scriptum

Článek byl pod vlivem uvolněné a veselé nálady celého setkání psán odlehčenou formou a v nadsázce - pro upřesnění: uražená skleněná hrdla jsme z trávníku pečlivě vybrali a po autech zde zásadně nestřílíme. Setkání s cykloturisty bylo příjemným časem stráveným s milými lidmi.