Víno z Čejkovic

Vinaři z Čejkovic na návštěvě ve vinařství Konečný

Ani mrazivé počasí a teploty pod -10° neodradily od první letošní sklepní ochutnávky vín, na kterou pozval vinař Stanislav Konečný. Naopak, do příjemně vytopených prostor v patře vinného sklepu vinařství Končný se usadil poměrně vysoký počet "Čtvrtečníků", který tak mohl v širokém kruhu naslouchat vinaři a ochutnat jeho kolekci (převážně mladých) vín.

Do degustace bylo zařazeno 28 vín tohoto vinařství a mezi jednotlivými vzorky se opět živě diskutovalo. Hovořilo se o kyselinkách typických pro naši oblast i o jogurtových tónech vzniklých jablečno-mléčnou fermentací. Schopnost dobře odhadnout správný průběh a ukončení tohoto procesu může mít zásadní vliv na podíl těchto prvků ve víně (které mohou, ale nemusí odeznít) a patří k umění každého dobrého vinaře.

Vedle produkce vlastních vinic vinařství představilo také mladá vína z nově pronajmutého vinohradu.
Vína byla velmi dobře seřazena a umožňovala zajímavá odrůdová srovnání nejen z těchto dvou vinic, ale i z jednotlivých ročníků.


Ač mladá vína procházejí obdobím, ve kterém je ještě příliš brzy na shrnující hodnocení, již nyní vystupuje krásně harmonické víno odrůdy Moravský Muškát, které v tomto vinařství vyniká téměř vždy. Velmi dobře chutnal také růžový Zweigelt, který byl příjemně harmonický a svěží, bez ostrých kyselin. Za "pěkně udělané" byl považováno také Chardonnay, zajímavé bylo také Rulandské šedé a ač se toto víno nesetkalo s jednotným hodnocením, bylo velmi příjemně pitelné. Z mladých červených zaujal Cabernet Moravia, u vín minulých ročníků pak krásně "naleželý" Sauvignon 2007 a zejména Dornfelder 2006.

Celý večer se nesl opět ve znamení dobrých vín  a skvělé nálady zapálených vinařů a přátel vín z Čejkovic .

odkazy: Oficiální stránky vinařství Konečný