Víno z Čejkovic

Zájezd do rakouských vinařství-Langenlois/Krems


Termín: Čtvrtek 29.ledna 2009


Odjezd
07:30
Čejkovice
Od kostela (příjezd minibusu 07:15)

10:30
Langenlois
Loisium-Centrum vinařů
Oběd
13:00
Krems
Restaurant Klinglhuber
Individuální prohlídka města
13:45
Krems
Historické centrum
Weingut SEPP MOSER
14:45
Rohrendorf
Prohlídka vinařství s ochutnávkou
Weingut KITZLER18:00RohrendorfProhlídka vinařství s ochutnávkou

Plánovaný příjezd
23:00
Čejkovice
Čas příjezdu je orientační

__________________________________________________________________________________________________________________



Ráno před naším v pořadí již druhým zájezdem do rakouských vinařství vydatně fouk
al studený vítr. Tomuto faktu, spojenému navíc s nepříjemnou skutečností v podobě nepatrně opožděného příjezdu autobusu, jsme bravurně vzdorovali ananasovou pálenkou, kterou z náprsní kapsy vylovil Lukáš Hradil. Tato éterická snídaně nás po chvíli již příjemně uvelebila do vinařsky zeleného autobusu, který se povzbuzován za okny padajícími sněhovými vločkami a pomlaskáváním vinařů (autobusová ochutnávka přinesených vzorků) vydal k prvnímu cíli naší cesty...



Langenlois - Vinařské centrum Loisium

V minulosti se lidé z města uchylovali na venkov v touze po klidu, hledání romantiky a starých časů. Pro generaci vysoce urbanizovaných lidí - úspěšných manažerů, žijících na lince NewYork-London - vznikají na venkově naopak stavby, které neslevují z jejich standardů a tím se snaží je (i jejich peníze) sem, na pro ně chudý a nezajímavý venkov, přivádět. Myšlenka zřídit Loisum není originální, jde jen o snahu vyvolat Bilbao-efekt ve vinařství, který odstartovali před sedmi lety H&deM v Napa Valley v Kalifornii, USA.

Autor:
Investor:
Náklady:
Realizace:
Užitná plocha:
Zastavěná plocha:
Plocha pozemku:
Obestavěný prostor:
Steven Holl
LLL Beteiligungsverwaltung GmbH
9 300 000 Euro
2001 - 20.09.2003
 625 m²
1137 m²
7325 m²
10525 m³



Mohutná brána do sklepů v Loisium vypravuje archaickými znaky příběh vína. Uvede vás nejen do života jeho pěstitelů a dá vám rozluštit i v hlubinách skryté dějiny vinné kultury.
Tak jste víno ještě nikdy nezažili - všemi pěti smysly!

To jsou příklady hesel, jimiž láká do svého nitra ojedinělé centrum vín, jež v rámci obřího projektu vzniklo z myšlenky vinařských rodin z Langenlois. Tyto daly k dispozici nejen své sklepy, ale stály i za financováním a realizací celého projektu, v největší vinařské oblasti Rakouska.
Projekt Loisium je jedním z řady v pokračujícím trendu moderní architektury na venkově. Nejprve vás přivítá návštěvní centrum, které vzniklo podle návrhu proslulého amerického architekta Stevena Holla. Nadzemní část tělesa objektu má rozměry 25 x 25 x 13 metrů. V podzemí se návštěvníkům odemyká svět sklepů, který provází hosty do tajuplného prostředí vína. Smyslový zážitek v podobě zajímavého multimediálního programu zinscenovala a realizovala agentura švýcarských specialistů kolem Steinera Sarnena Schweize, která se na podobné virtuální show zaměřuje. V Loisium se postarala o atrakci jedenácti podzemních zastávek v 900 let starých chodbách. Také hudba (komponoval Matthias Ruegg-šéf Vienna Art Orchester), hraje v projektu významnou roli.


Jelikož jsme ve vinařsky zeleném autobusu při naší cestě do Langenlois pečlivě dbali s pomocí vlastních vzorků vín o to, aby nám příliš nevyschlo v krku, mohli jsme ihned po příjezdu zahájit prohlídku vinařského centra.


Slečna průvodkyně nám rozdala přístroje pro poslech výkladu v českém jazyce (Audio-Guide) a uvedla nás skrze řídící
centrum do podzemních prostor vinařského centra. Zde jsme již po malých skupinkách putovali skrze jednotlivé zastávky a poslouchali poutavě zpracovaný příběh místního vinařství.


V tzv. kvasném dómu (Gärdom) jsme zažili působivou multimediální prezentaci kvasícího procesu a procházeli dále skrze historická sklepení i nadzemní části vinných sklepů původních vinařských rodin (Haimerl, Niedetzky). Součástí prohlídky bylo i malé nahlédnutí do moderního vinařského provozu (plnící linka), prošli jsme také podzemími sprašovými jeskyněmi, kde je této prahmotě, stojící za zrodem zdejších vinic, vzdán hold v mnohých sklepních výklencích.

Audio vyprávění vinaře Karla Steiningera, nám dalo vzpomenout na vinařství dávných dob a přiblížilo nám způsob výroby vín našich dědů i technologické postupy novodobého vinařství.

Na zajímavých praktických příkladech jsme se také mohli seznámit se základními aromaty obsažených ve zdejších vínech.


V labyrintu, co by další zastávce tohoto vinařského putování jsme si přiblížili skrze další instalace rytmus měsíčního cyklu a zrod vína (měsíc, kyvadlo, báje, bůh vína, modlitební mlýnky).


Skrze archaickou basiliku, ozářenou mořem světel a spojující takto podzemní a denní světlo, jsme se skrze
společenský sál a půlnoční chodbu dostali zpět do návštěvnického centra, kde na nás už čekala degustace místních vín.



Zde jsme ochutnali odrůdy typické pro region, z nichž tři zastupovaly odrůdy Veltlínské zelené (zaujalo třetí v řadě-reserva), dále pak také Neuburg, Ryzlink červený a Chardonnay.
Velmi chutné bylo hladké víno odrůdy Zweigelt (místní Dr. Zweigelt v Langenlois tuto odrůdu vypěstoval a jeho pra-pra vnuk zde dodnes vinaří).

Ochutnávku sedmi vín jsme si rozšířili o místní sekty, z nichž nás zajímal především sekt z Tramínu a Sauvignonu. Nejvíce nás však oslovil zajímavý růžový sekt odrůdy Cabernet Sauvignon.


Obecně jsme návštěvu tohoto novodobého symbolu
dolnorakouského vinařství hodnotili jednotně pozitivně.
Bez ohledu na fakt, že se prostému vinaři z Moravy může některá forma zdát mírně kýčovitá, význam tohoto stylu prezentace v moderním světě nabývá na významu.

Pro moderní vinařství je bezesporu dobré se tomuto trendu včas přizpůsobit
.

V závěru jsem si ještě nakoupili pár lahví vín a vyrazili do vinařského městečka Krems, kde na nás již čekal zasloužený oběd.




Krems - Restaurace/Hotel Klinglhuber 

Město Krems (česky Kremže) mají mnozí spojené se jménem hořčice. Již méně se však ví, že je to kouzelné městečko na Dunaji (oceněné zapsáním do listiny světového kulturního dědictví UNESCO) se spoustou nádherných historických památek, starobylých uliček a udržovaných parků.
Je také těsně spjato s pěstováním vinné révy a vinařstvím, a proto v jeho malebných uličkách s hrbolatým kamenným dlážděním stojí jeden vinný šenk vedle druhého. V uličkách nalezneme také nespočet příjemných obchůdků a kavárniček.

Při volbě menu jsme dali na doporučení  a rezervovali si místa ve vyhlášeném restaurantu tradiční rakouské kuchyně (státní cena pro turismus a architekturu), který je umístěn na břehu ramene Dunaje, jen krůček od historického centra města.

Po "odkyselovacím" pivečku nám byla podána pověstná fritátová polévka, dále pak dle volby vepřová pečeně se zelím a bramborovými knedlíky, nebo telecí pečínka s risi-e-bisi a salátem. Ač masíčka byla poněkud sušší, jídlo zde bylo celkově moc chutné a obsluha velmi milá.


Po takto vydatném jídle jsme si naordionovali povinnou procházku historickým centrem města. Návštěva pověstného vinného šenku se skleničkou veltlínu a malou kávičkou po obědě samozřejmě nemohla chybět...

Název malého náměstíčka již brzy avizoval další cíl našeho zájezdu a tak jsme se vydali zpět k našemu zelenému autobusu a vyrazili směr vinařství Moser (které patří spolu s dalším našim cílem- vinařství Kitzler ke dvacítce členů místního vinařského sdružení "Lossgelöst").



Vína vinařské oblasti Kremstal.

První dochovaná zmínka o císařském vinařství Kremstalu se datuje do roku 1131. Tato vinařská oblast (2170 ha viničních tratí) se rozprostírá kolem historického města Krems, kterému dominuje Vinařská akademie založená v roce 1875. Kremstal je neodmyslitelně spojen se jménem dr. Lenze Mosera (1905–1978). Tento velký milovník vína a vinař se zasadil o mnoho důležitých změn v pěstování révy a vedení vinohradu. Jeho velké vinařství se později rozdělilo na mnoho malých.


Návštěva 2 vybraných vinařství vinařského sdružení Los(s)gelöst.

Římský bůh větru AILOS stojí za názvem originálního vinařského sdružení, jež nedávno založilo 19 vinařských firem kolem unikátního Terroir, vzniklého vátými sprašemi z říčních koryt. Spojeni oblastí a půdou, a přece prezentující rozličnost vinařství regionu: od konvenčních po bio-dynamická, od tradičních po velmi mladá, od velkých po rodinná.  Tento spolek vinařů vzbudil již od počátku pozornost nejen svým nekonvenčním a vtipným přístupem prezentace oblasti, ale i mnohými vinařskými oceněními (Austrian Wine Challenge Vienn...).

K nejreprezentativnějším vinařstvím sdružení patří bezesporu Weingut Moser, k velmi ambiciózním autentickým projektům pak malé rodinné vinařství Kitzler.


Vinařství MOSER – Rohrendorf bei Krems 

MOTTO: Víno a tradice

Prohlídka vinařství a degustace vín. Návštěva u jedné z největších a nejstarších větví vinařské dynastie Rakouska sahající až do roku 1849, vinařství Sepp Moser. Syn velkého muže rakouského vinařství Lenze Mosera Sepp zakládá v roce 1986 z části vinařského impéria vlastní vinařský provoz. Vede jej až do roku 2000, kdy jej převzal jeho syn Nikolaus Moser. Nikolaus Moser byl dle článků v odborném tisku prvním mladým mužem z těch, kteří pochopili, že budoucnost místního vinařství nemůže ležet ve streemové "New-World-Charakteristice" a odráží ve svých excelentních vínech autenticitu místních odrůd s minimem technologických zásahů a důrazem na terroir.

Firma dnes hospodaří na ploše 51 hektarů a má roční produkci okolo 300 tisíce lahví.



Najít impozantní budovu provozu nebylo vůbec složité, a tak jsme do vinařství dorazili přesně podle plánu. Tam na nás už čekal velmi sympatický Nikolaus Moser, co by vůdčí osobnost vinařství.

Velmi mile nás přivítal a vyjádřil potěšení nad kolegiální návštěvou z Moravy. Vyzdvihl význam spolupráce všech vinařů i nad rámce regionu i důležitost společné snahy o zvyšování povědomí o vínech odrážejících terrior dané oblasti. Po dobu prezentace trpělivě a ochotně také zodpověděl celou řadu našich dotazů.

Po prohlídce sklepního zázemí (velmi čistého) jsme se skrze prostory určené ke zrání červených vín v barikových sudech dostali zpět do reprezentativního atria budovy, kde na nás již čekala další ochutnávka vín. 

Z nabízených vzorků velmi chutnaly kořeněné veltíny z nejlepších poloh (Schnabel 2007), líbil se i Riesling 2007 DAC von den Terrassen a velmi zajímavým byl i Sauvignon blanc (Schnabel 2007), který byl svými jemnými nuancemi pro nás velmi netradičním. 

Velmi vysoký podíl modrých odrůd  u tohoto vinařství (50% produkce) dával tušit, že mezi červenými víny bude z čeho vybírat. Zaujmulo již úvodní harmonické cuvée Banfalu 2006 (ZW/MER/CS), velmi příjemným byl  Zweigelt Reserve 2006 s dlouhou jemně tříslovitou perzistencí.

Snad nejlépe však bylo hodnoceno vysoce elegantní víno Blauburgunder Gebling 2005.  Perlička na závěr se dostavila v podobě vyjímečného Chardonnay 2004, výběr ze suchých bobulí z oblasti Apetlon, které si pak s sebou domů odvážel snad každý účastník zájezdu.

Rodinný duch prostupující vinařskou dynastie Moser byl přítomen i skrze vynikající domácí chléb staré paní Moserové (dýňový, slunečnicový a sedlácký s vlaškými ořechy), pozdravit nás přišel také tatínek pan Sepp Moser.

Celá prezentace byla pro vinaře velmi poučná. Nikolaus Moser varoval před přílišným důrazem na primární ovocitost vín, která je dle jeho zkušeností během na krátkou trať. Velmi překvapivým faktem byl také přístup vinařství k doslazování moštů. Zatímco u nás je cukernatost hroznů většinově přijímána jako jediný určující parametr kvality vína (lidé jakostními víny téměř opovrhují, zatímco unifikovaná vína sladce esterových tónů vévodí vinařským soutěžím), zde má vinařství prioritu v autentickém odrůdovém projevu a šetrném zpracování hroznů (nepřidává cizí kvasné kultury, neaplikuje každoročně standartní technologické postupy, každou odrůdu v daném stadiu znovu přehodnocuje a volí individuální postup).  Vinařství tak nabízí elegantní vína jedinečného charakteru, které odráží rukopis vinaře i regionu.

Po výtečné a velmi poučné ochutnávce vín jsme se odebrali do skladu vinařství a opět nakoupili zástupné vzorky pro naše domácí vinotéky.

A jelikož se opět pomalu začal hlásit hlad, přesunuli jsme se tentokráte již pěší do nedalekého vinného sklepu vinařství Kitzler, kde právě probíhá "Heurige". 


Heurige je výtečnou příležitostí pro malá rakouská vinařství, jak přilákat za jejich víny nové zákazníky.  Bez nutnosti gastronomické koncese mají 4x v roce příležitost na týden připravit ve svém sklípku posezení pro hosty a hýčkat je krajovými specialitami studené kuchyně, podpořené chutí svých vín. Heurige je vyhledávanou atrakcí vinařské turistiky a přispívá ke zvýšení prodeje vín ze sklepa.

Vinařství KITZLER – Rohrendorf bei Krems

MOTTO: Víno a požitek

Vinařství hospodařící na ploše 9 hektarů vede pan Johannes Kitzler se svou ženou Petrou. Produkce vinařství je 43 000 lahví vín (0,7), podíl bílého a červeného vína je 65:35%. Tento menší provoz patří k vyhlášeným rodinným vinařstvím regionu.



Po příchodu do velmi pěkného a stylového sklípku vinařství, jsme vystoupali do horních pater, uzpůsobených venkovskému stylu gastronomie.  Pan Kitzler nás již očekával a přesto, že měl plno práce s již přítomnými hosty své "restaurace", stačil nám v krátkosti představit své vinařství i provést lisovnou. 


Po malé prezentaci jsme se odebrali k rezervovaným stolům, kde jsme vychutnávali skvělou domácí kuchyni. V pravidelných intervalech nám také podával pan Kitzler vzorky svých vín. Jednalo se o nenáročná, avšak chutná vína, odpovídající filozofii Heurige (zaujmul Zweigelt 2005 EPOS).

Většina z nás však měla po náročném dnu chuťové pohárky již notně unavené, tak si jen užívala příjemného doznívání vinařského zájezdu u bohatě prostřeného stolu.


Cestou domů jsme zvolna dopíjeli své vinařské zásoby, nezapoměli je také okořenit nově zakoupenými víny, a příjemně uspáni autobusovým kolébáním jsme posléze dorazili do Čejkovic.



Více fotografií z vinařského zájezdu nalezente zde.

Dalším zájezdem bude návštěva vinařství Leo HILLINGER (ve spojení s dalšími místními vinařstvími a programy), plánovaná na konec měsíce března.

René Bárta