Víno z Čejkovic

Vinaři z Čejkovic na návštěvě ve vinařství Hlinecký


Na svém druhém setkání s víny čejkovických vinařství jsme se setkali ve vinném sklepě Lukáše Hlineckého. Jeho vinný sklep byl nedávno citlivě rekonstruován a pro letošní rok splnil i náročné kritéria certifikace vinařských zařízení, vydaných vinařským fondem ČR.

Ve společnosti vín, které pro nás Lukáš připravil se opět otevírala zajímavá témata ve spojitosti s používáním technologických postupů. K nejdiskutovanějším patřilo používání kvasinek (konkrétně kvasinek typu AR-2) ve spojitosti s ovlivněním odrůdového charakteru vín. Mezi rozličnými názory převládalo doporučení zvážit jejich použití u aromatických odrůd, především u Tramínu.
Do ochutnávky vín bylo zařazeno dvacet vzorků vín. Opět bylo prezentováno zajímavé srovnání mladých vín s ročníkem 2007. Ač i zde platí, že současné stadium vín nového ročníku ve většině případů je ještě brzy hodnotit, degustace již v této fázi naznačila směr jejich vývoje.
Svou dlouhou perzistencí zaujmul Neuburg (stávající kyselinka se zráním skloubí s pevným tělem), příjemně pitelným již nyní bylo Rulandské šedé,  kabinetní růžový Zweigelt,  líbivé bylo i červené víno odrůdy Cabernet Moravia.

postřeh ze zákulisí:
Ač víno v rámci degustací vždy hraje "prim", v tomto případě pohledy zůčastněných mimoděk sklouzávaly k prkénkům s vyhlášeným "švacanem bokoviny" (přeloženo-kusy uzené slaniny). Některé vyhladovělé vinaře neodradilo ani ujištění, že jde o gumové dekorace a promazávaly jí ústa hned mezi prvními vzorky (barbaři) :)
                                                         

Produkce Lukáše Hlineckého slibuje i pro letošek zajímavý ročník a všichni jsme zvědavi, jak se jeho vína budou dále vyvíjet. 
Děkujeme ze vydařenou prezentaci.

Oficiální stránky vinařství Hlinecký