Víno z Čejkovic

Rodinné vinařství Libora Veverky

Čtvrtečnické degustace se nám blíží ke konci. Tento čtvrtek jsme přijali pozvání do rodinného vinařství Libora Veverky. Sešli jsme se v hojném počtu v reprezentativním sklepě Za valama, kde nás čekalo necelých dvacet vzorků.
Degustaci jsme začali netradičně polosuchým Ryzlinkem rýnským kvašeným bez přídavku kvasinek. Víno tělnaté, košaté, silně odrůdové. Odrůdovost byla podpořena mícháním tohoto vína do května na jemných kalech. Část Chardonnay leželo v barikových sudech. Víno získalo širokou chuť s tóny kofily. Následoval Sauvignon s vůní hluchavky, rybízu a angreštu. Chuť byla silně ovocná s jemným grepovým nádechem. Muškát moravský vyrábí Libor tradičně suchý s minimálním zbytkovým cukrem. Vůně pomerančů a kořenitá chuť s exotickým ovocem. Roséčko bylo vyrobeno z odrůdy Merlot. Velmi příjemná barva vína s višňovými a jahodovýmí tóny. V chuti plné, intenzivní, jemně kořeněné. Rulandské šedé bylo dalším vínem, které Libor vyráběl bez přídavku kvasinek.
Jednalo se o velmi plné víno s velkou budoucností. Jediným výrazně sladším vínem byl Tramín červený. Typické, odrůdové víno s výtečnou chutí podpořenou intenzivní kořenitostí.
Do červených vín jsme vstoupili lehkou Frankovkou po níž následoval intenzivně barevný Neronet s jemným tříslem a dochutí mléčné čokolády. Posledním mladým červeným byl Cabernet sauvignon. Víno, jenž je v tuto chvíli polotovarem s výraznou tříslovou dochutí.
Hrdost 2009 bylo prvním starším vínem. Tato kupáž ležela 30 měsíců v barikových sudech. Jedná se o velmi podařenou kupáž z Cabernetu sauvignon, Frankovky a Rulandského modrého. Hrdost 2007 Libor dekantoval 24 hodin před degustací, což vínu určitě prospělo. Víno se nám otevřelo v celé své kráse a ukázalo sílu a zajímavost ročníku 2007.
Prvním z názvů této kupáže bylo spojení Na den. Ochutnali jsme Na den 2005, které leželo 14 měsíců v sudech a poté do této doby v lahvi. Dalším vínem netradičního názvu je Radost. Víno jemně zelenkavé barvy s ananasovo jahodovou chutí a vůní.
Závěrem Libor otevřel Alibernet 2011 ledové víno se zbytkovým cukrem 117 gramů na litr. Dalším sladkým vínem byl slámový Tramín červený. Krásná odrůdová vůně s příjemnou kořenitou chutí oslovila téměř všechny přítomné.
Závěrem jsme ochutnali portské z ročníku 2007, které bylo vyrobené v minimálním množstvím jako zajímavost.