Víno z Čejkovic

Degustace a la Petr Bíza

Ve svých čtvrtkových návštěvách se opět vracíme do Čejkovic. Tentokrát nás pozval Petr Bíza.Přivítacím vzorkem bylo Veltlínské zelené. Tyto hrozny ležely dva dny v kryomaceračním tanku. Dle slov Petra Bízy se jedná o lehké kalibrační víno, které je vhodné na začátek degustace. Tři a půl dne strávil v kryomaceračním tanku také Sauvignon, u něhož zaujala především bohatá internzivní chuť. Intenzivní ovocné aroma bylo u rosé z Cabernetu sauvignon. Vůně manga a žlutého melounu byly velmi výrazné u odrůdy Chardonnay. Příjemnou vůni doprovodila chuť hrušky a ananasu. Bílá vína proložil Petr odrůdou Agni, která je vždy hodně kontroverzní. Buď je vyzdvižena nebo zatracena. Určitě se ale jedná o zajímavý doplněk sortimentu. Dalším červeným vínem byl Neronet vyrobený metodou bílého vína tak, aby byl co nejnižší obsah tříslovin v tomto víně. S vůní švestek a borůvek a chutí čokolády a jeřabin sklidilo toto víno velký ohlas.
Zajímavý byl Cabernet sauvignon, který po kvašení ležel dva měsíce na rmutu a proběhla zde i jablečno-mléčná fermentace.
Druhou část bílých vín otevřel intenzivně květnatý Müller thurgau. Z ročníku 2011 Petr zařadil Veltlínské zelené - vůně golden jablka a plná pepřová dochu
ť. Sedm měsíců na jemných kalech byl míchán Ryzlink rýnský. Víno bohaté chuti i vůně s velkým potenciálem. Tramín s cukernatostí 26,5°NM při sběru a čtyřdenní macerací měl vůni fialek a chuť lesního medu. Jako polotovar jsme ochutnali Tramín 2011, který leží v novém barikovém sudu.
Dalším polotovarem bylo Rulandské modré 2012, které tvoří základ pro Cuvée Bizé. Toto víno čeká ještě dlouhá doba v sudu.Taktéž jsme ochutnali toto víno z ročníku 2011. V prodeji je v tuto dobu Cuvée Bizé z ročníku 2009, jenž zrálo 32 měsíců v barikových sudech. Druhým velkým červeným vínem tohoto vinaře je Grand cuvée Caberner. Ochutnali jsme ročníky 2011 (zrál 18 měsíců v bariku a ještě tam zůstane), 2009 (doporučená doba zrání v lahvi je 8-10 let) a 2007 (aktuálně v nabídce, víno zrálo 18 měsíců v barikových sudech).
Na závěr jsme si dali Petrovo známé Víno.

...Petře, jy jsi vinař odsouzený k úspěchu...