Víno z Čejkovic

Výlet do Žarošic

Žádnému členovi Čtvrtečníků se poslední čtvrtek nehodil a tak jsme se vydali do dvacet kilometrů vzdálených Žarošic, kde produkuje víno Vinařství Žarošice. Tato vesnice patří mezi nejvýznamnější poutní místa na jižní Moravě. Nedaleko poutního kostela se nachází jediné oficiální vinařství v této vesnici. Po přivítání majitelem vinařství Petrem Svobodou jsme si prohlédli výrobní prostory a usadili se v degustační místnosti, kde pro nás bylo připraveno na třicet vzorků vín.

Sekci suchých vín otevřelo květnaté Sylvánské zelené s téměř nulovým zbytkovým cukrem. Veltlínské zelené s vůní grepů a silnou kořenitou chutí zaujalo většinu z nás. Zweigeltrebe rosé mělo bohatou ovocnou vůni a dochuť jahod a višní v jogurtu. Velmi odrůdový byl Ryzlink vlašský. Vína s lehkým zbytkovým cukrem zastupovali Rulandské šedé, Hibernal a Ryzlink rýnský. Ten byl vyráběn ve dvou nádobách, kdy jedna prokvasila absolutně do sucha a byl míchán na jemných kalech.U druhé nádoby byl ponechán zbytkový cukr a následně byly jednotlivé  nádoby smíchány. Podle odezvy a diskuze se jednalo o šampiona večera.

Vína polosuchá zastupoval Sauvignon ve výběru z hroznů. Víno příjemné svěží aromatiky s širokou odrůdovou chutí. Zajímavým byl též Müller thurgau s intenzivní banánovou vůní a pikantní kyselinkou. Víno absolutně vhodné k letním pohodovým večerům. Prvním polosladkým bílým vínem byl Muškát moravský s odrůdovou vůní a kořenitou muškátovou chutí. Po Rulandském bílém následovalo Chardonnay s vůní manga a exotického ovoce a zbytkovým cukrem přes třicet gramů. Závěr mladých bílých vín obstarala příjemně odrůdová Pálava.

Po krátké pauze jsme měli možnost ochutnat i několik starších bílých vín. Největší ohlas sklidil Ryzlink rýnský z roku 2008. Z toho roku jsme ochutnali ještě Hibernal. Nejstarším otevřeným vínem byl Tramín z roku 2007, jehož hrozny dosáhly při sklizni cukernatosti 27°NM.

Řada červených vín nebyla tak široká jako u bílých vín. Toto vinařství vyrábí červená vína klasickým způsobem - kvašení v otevřené kádi s ručním mícháním. Jablečno-mléčná fermentace je samozřejmostí. Prvním vzorkem bylo lehké Zweigeltrebe vhodné na každodenní popíjení. Intenzivně barevný Dornfelder s vůní višní a třešní a jemnou ovocnou chutí oslovil většinu přítomných. Cabernet sauvignon s vyšším alkoholem a pevnou taninovou chutí je vhodný na delší ležení. V dvouletých barikových sudech z francouzského dřeva leží Merlot, jehož hrozny měli cukernatost těsně pod hranicí výběru z hroznů. Závěrem jsme ochutnali intenzivně barevný Neronet s vůní hořké čokolády a silnou kávovou chutí se znatelným tříslem.

Ze starších vín jsme ochutnali Cabernet sauvignon 2011, Neronet 2009 a Svatovavřinecké z roku 1998.

O půlnoci jsme se nalodili na palubu autobusu a nabrali směr do Čejkovic. Doufejme, že každý náš výlet bude stejně tak podařený jako tento.