Víno z Čejkovic

Nezapomenutelná jízda u Sýkorů

Týden před Vinnou stezkou ještě téměř každý z našich chlapců lahvoval, své víno dolaďoval, „zatřiďoval“, lepil etikety, hledal toho správného dodavatele sýrů a pečiva, oprašoval stany po zimě, …, nicméně žízeň byla a jak se říká, trénovat se musí za každého počasí, proto jsme nepohrdli pozváním od sklepmistra Romana Pätoprstýho z Víno Sýkora, hrdého člena našeho sdružení. Roman si pro nás připravil přes 33 vzorků, počínaje skvělým sektem brut z roku 2016 z Rulandy šédé a konče barikovými Pinoty ve výběrech z hroznů z roku 2015. Celý večer bych přirovnal k jízdě na London Eye, byla to skvělá a nezapomenutelná jízda.

Tak jako zmíněné Londýnské oko, které je největším vyhlídkovým kolem na světě, je také Víno Sýkora v Čejkovicích jedním z největších obhospodařovatelů vinic v naší vinařské podoblasti. Svým způsobem je jediným, tedy největším vinařstvím tohoto typu u nás v Čejkovicích. Hospodaří celkem na více jak 55 ha vinic. Výrobou tohoto božského moku se zabývají už přes čtyři generace. Poslední dobou se Víno Sýkora zabývá také výrobou několika sekundárních produktů, jakými jsou například čokoláda, hroznový mošt nebo i třeba hroznová mouka, která je bez lepku a obsahuje vysoké nutriční hodnoty. Jsou také provozovateli infocentra a cyklooázy, která je oficiálně certifikována v projektu Moravy „Cyklisté vítáni“, pod záštitou ministerstva pro místní rozvoj.

Po přípitku sektem jsme ochutnali krásně voňavý Vlašák s medovými tóny, Veltlín z vinohradu, který byl vysazen v roce 2004 (viniční trať Niva Hrbatá) s velice příjemnou hořčinkou, Müller Thurgau z trati Noviny, který jistě všichni znáte od Sýkorů hlavně jako Svatomartinské víno. Dále vzorově zpracovaný voňavý Irsai Oliver z 8 let „starého“ vinohradu s 12% alkoholu, Muškát Moravský s 11,5% alkoholu a starou francouzskou odrůdu Chenin Blanc, který byl teprve ve středu lahvován, nicméně krásné tóny limetky a meruněk ve vůni nacházíme. „Chenin Blanc je kříženec odrůd Sauvignon a Tramín Červený a první písemné zmínky o pěstování této odrůdy pochází již z roku 845“, nám říká Roman.

Vína v degustaci byla seřazena skvěle, chutnali jsme napříč ročníky, ale stále vzestupně v poměru cukernatosti obsahu ve vínech. Zaujal nás i vzorek Rulandské modré v klaretu z roku 2018. Víno mělo 21°NM při sběru a 6,5 g/l kyselin. Velice precizně chutnající klaret, doporučujeme. Zajímavostí u tohoto vína je i to, že se jedná o poslední rok z této vinice.  Vinohrad se nachází nad vinařstvím a v co nejbližší době zde bude stavět nové prostory Sonnentor, vinohrad musí ustoupit.

Dále jsme měli možnost ochutnat již zatříděný Sauvignon PS s 12,5% alk., Rulandské bílé PS s krásnými rozinkovými tóny – mícháno na kalech, Chardonnay PS s obrovským potenciálem na zrání, opět s dokonalou učebnicovou odrůdovou chutí i barvou; suchou, šťavnatou, netypickou, výjimečnou Pálavu s 14% alkoholu a pak jsme degustovali Tramíny, Tramín 2015, 2016, 2017, 2018 samotok z lisu, 2018 nefiltrovaný a 2018 Tramín Oranžový odbouraný. Čtyři rozdílné roky, jedna viniční trať, šest výjimečných chutí. Tarmín z roku 2015 ve výběru z hroznů s krásným projevem kořenitosti v ústech, Tramín 2016 VH polosuchý s 13,5% alkoholu a 13,8 g/l zbytkovým cukrem vytváří ještě větší chuťový zážitek v ústech a působí skvěle nazrále, fantastický Tramín 2017 ze sudů několikátého plnění různých značek, v PS s 13,5% alkoholu, Tramín 2018 bez kvasinek, před nedávnem přisířený z nerezu a Tramín Oranžový 2018 – odbouraný, po čtyřech dnech prokvašený, 4 dny na slupkách a již několik měsíců leží v sudu od Eduarda Bařiny z Čejkovic. Všechna vína jsou skvělá, mají talent a nadání pro velké zrání.

Po bílých vínech opět vína červená, a konkrétně to byly odrůdy Regent, Frankovka 2015 – šampion z místní výstavy vín, odrůdová, jemná, paradoxně trošku atypická, ale dokonalá Frankovka. „Máme posledních šest lahví pánové“, říká Roman; Pinot Noir 2018, 2017, 2015 a Cabernet Sauvignon ročníku 2017 a 2018. Musíme říct, že vína červená nezaostávají ani o krok za víny bílými, …, skvělá jízda.

Pokud budete mít cestu do Čejkovic a to nejen na kole, přijeďte si odpočinout do Cyklooázy k Sýkorům na Příhon. Věřím/vím, že všechny výše zmíněná vína zde naleznete a vychutnáte stejně tak, jako my ve čtvrtek.

 

LK