Víno z Čejkovic

Cesta nových sudu od Edoša až do sklepa k Lukášovi

Minulý čtvrtek, jak už jistě víte z facebooku, jsme přijali pozvání do sklepa od Lukáše Hlineckýho. Všem nám byly rozeslány esemesky s textem ve stylu: „Hoši, rád bych Vás pozval ke mně do sklepa. Koupil jsem si pár nových sudů, dal jsem do nich nějaké to víno, nakoupil jsem nějaké sýry, uzený a bylo by mi ctí, kdybyste si udělali čas a řekli své názory k mým sudovým vínům.“ Kdo mohl, nenechal si tuto událost ujít a sešlo se nás hned devět.

Víno bylo skvělé, ale…..o tom až za chvíli. Nejdřív bych Vám rád popsal cestu nových sudů od místního bednáře Eduarda Bařiny až k Lukášovi do sklepa. Lukáš si už možná ani nevzpomíná, ale jeho cestu jsme mapovali téměř rok, od přivezení dřeva, výroby sudů, až po dostavení se do sklepa - což bylo přesně 3. července 2018. V Čejkovicích máme velkou výhodu, že zde sídlí rodina Bařinových, která se tímto řemeslem zabývá už od 19. Století a dnes v této tradici pokračuje už v pátém pokolení Eda Bařina. Mnoho vinařů využívá služeb místního řezbáře, ale nejen vinařů. Edoš se také specializuje na vybavení vináren po celé republice a okrasnou řezbou. A právě i z těchto sudů jsme ve čtvrtek pili a právě u těchto sudů jsme večer zakončili.. :))

První vzorky, které nám byly nabídnuty byly Solaris, Neuburské s 20°NM při sběru, který byl už vyfiltrovaný – 5 g/l kyselin s 11% alkoholu, Sylvánské zelené s krásnou hořkou dochutí na patřea Müllerem Thurgau jakostním, který byl záměrně dělán bez přívlastku. „Müller měl 19°NM při sběru a chtěl jsem ho vyrobit jako krásný osvěžující nápoj na letní dny, pouze frešovka“, říká Lukáš. My jak Müller, tak i Sylván velice chválíme a moc se nám líbí, i když ještě není léto. Dále jsme ochutnali André rosé, panenský Veltlín zelený v pozdním sběru s příjemně výraznou kyselinkou. K tomuto vínu Lukáš dodává, že ho mám vysezen v kopci a v písčité půdě. Dále Chardonnay, Ryzlink Rýnský s 3,4 g/l kyselin a 8,9 g/l zbytkovým cukrem a pak nám do sklenic nalil Ryzlink Rýnský roku 2017. Víno plné ovocných vůní, citrusů, broskve, na jazyku šťavnaté s plnou chutí. Skvělý vzorek předurčen k dlouhému zrání v lahvi. Víno Lukáš lahvoval prosinci (7,5 g/l kyselin, 9 g/l cukru). Ne nadarmo se o Rýňáku říká, že je to víno pánu a král vín. Dále nám byla nabídnuta Rulanda bílá s 12,7 % alkoholu – velice pěkná aromatika, skvělé odrůdové „áčkové“ víno. Po Burbundě jsme dali „fight“ dvou Tramínů. Tramín ročníku 2018 a Tramín z ročníku 2017. Osmnáctkový Tramín byl z 90% panenské úrody, ve skleničce cítíme blížící se jaro – plná aromatika, ale sedmnáctkový Tramín v PS s 14 g/l zbytkovým cukrem byl více odrůdový, více kořenitý, medovější. Možná i tím, že byl dva dny macerován…oba Tramíny jsou fantastické, výběr vítěze je však individuální - necháme na vás, přijďte ochutnat na Vinnou stezku.

Po bílých vínech jsme přešli na vína červená v pořadí Modrý Portugal, Dornfelder, Zweigeltrebe, Frankovka a Morabernet. Portugal byl plný ovocných chutí a zároveň byly cítit pivoňky, marmeládový Dornfelder plný odrůdovosti, Zweigel v pozdním sběru z viniční trati Odměry, žádný sud. „Do lahví ho dám až za rok, do té doby bude stále tam, kde je, pokud se mi neuvolní nějaký sud“, říká s úsměvem Lukáš. Na finále před vstupem do sklepa jsme dostali Morabernet, výborné cuvée Cabernetu Moravia a Alibernetu s 12,5 % alkoholu, hodnotíme jako nejlepší červené víno. Víno je plné vůní domácích povidel a má tak krásný nádech barikového sudu s čokoládovou příchutí. Po této svaté pětici vstupujeme do sklepa, kde chutnáme z Čejkovických sudů z rukou Edoša Bařiny. Je těžko popisovat, co všechno tam člověk zažil, na jazyku pocítil a co všechno nás v nose lechtalo, můžu jen naznačit, ….., v tomto sklepě zrají velká vína z vinařství velkého muže, která se našem trhu neukáží dříve než za jeden rok. Proto přijeďte do Čejkovic ochutnat ze sudu už teď.

 

LK