Víno z Čejkovic

Křest ohněm - koštování z černých etiket

Jako již bývá naší celoroční tradicí - v minulém týdnu jsme dostali pozvání od vinaře z našeho sdružení na posezení u něj ve sklepě a kdy jindy, než-li ve čtvrtek. Nepohrdli jsme tímto pozváním a všichni, kteří měli čas a byli ochotni vynechat 722. díl Ordinace v růžové zahradě s názvem Křest ohněm, se dostavili na 19.hodinu do Vinařství Jiřího Radochy...:))

 

Úkol zněl jasně - přechutnat a polemizovat o dvaceti vzorcích, sníst co nejvíce domácí jatrové paštiky s domácím pečivem od mladé paní Radochové a na závěr zjistit recept na domácí Flamendr, který byl také součástí večera.

 

Uvítacím drinkem bylo Frizante ze „Zweigelu“. Víno prokvášeno do sucha s cca 12 g/l zbytkového cukru a 9,5% alkoholu. Dále Neuburské v kabinetu z trati Krásná hora s 11,5% alkoholu a 7,5 g/l kyselin. Müller Thurgau také z trati Krásná hora, kde proběhla macerace přibližně 24 hodin s 5,8 g/l kyselin, 2 g/l zbytkového cukru s výraznou freshovou vůní připomínajcí golden jablko(víno se skvěle vyváženou kyselinkou). Frankovka rosé s 1 g/l zbytkového cukru, 7,2 g/l kyselin, 11,4% alkoholu. „Frankovku dělám převážně jen jako červené. Rosé se mi líbí a této odrůdy mám dost, proto jsem se rozhodl udělat roséčko“, říká Jirka. Dalšími skvěle aromatickými vzorky byly Muškát moravský, Sylvánské zelené z hroznů z nedaleké slavné vesničky Lanžhot, Veltlínské zelené v pozdním sběru, Pinot gris, Hibernal a Tramín červený – také vše v pozdním sběru. Tuto jedinečnou kolekci bílých vín hodnotíme na stupnici od 1 do 10 číslem 11. Úplně se vymyká stereotypním „sladším“ vínům. Tahle celá fresh kolekce - díky technologickému postupu a skvělým klimatickým podmínkách, které na viničních tratí u nás jistě jsou, získavá jedinečný „Radochův charakter a rukopis“.

V mezipauze jsme si nabídli játrovou paštiku, do skleničky jsme dostali premiérově Cuvée Přátelství ročníku 2016, na kterém si Jikra také podílí a plynule jsme přešli z bílých etiket na vína červená, která jsou pod etiketou černou a....nestačili jsme se divit.

 

První vzorek Frankovka 2016. Leží v sudu páteho plnění. Sud dodává vínu krásné aroma hořké 80% čokolády. Druhý vzorek Zweigeltrebe 2016 – opět v sudu 3 plnění. Zweigel ležel 4 týdnu na slupkách. Třetí vzorek Cuvée Mysterium 2016. Čtvrtý vzorek Zweigeltrebe 2016 ve výběru z hroznů. Ležel 2 měsíce na slupkách, odbouraný, rok v nových sudech značky François Frères, již zatříděný s 13,6 % alkoholu, 0,1 g/l zbytkového cukru. Pátý vzorek Cuvée Mysterium 2015, šestý vzorek Pinot Noir 2016 z trati Krásná hora a poslední sedmý vzorek Pinot Noir 2015 (VH) – samozřejmě také stále ležící ještě v sudu, respektivě v celkem osmi sudech. K tomuto vínu třeba dodat, že na počátku bylo devět sudů, ale za ustavičného koštování Jirky, sklepmistra Romana a kamarádů jeden sud během roku prostě zmizel...:)))

 

Všechna tato červená vína, která prošla dubovou úpravou a získala tím krásné aroma dubového sudu, vůni vanilky, kávy, hořké čokolády, chuti karamelu …, těžko hodnotit. Nenapadají mě slova, která by mohla vystihnout tento čtvrteční zážitek a nějak Vám jej přiblížit, možná jen nějaká synonyma k příjdavným jménům, jakými jsou například fantastický, skvělý, úžasný, přátelský, zároveň mystický.... A propo, přijeďte se sami přesvědčit 22. dubna na Vinnou stezku, vinařství Radocha naleznete pod číslem 25. A ten recept na domácí flamendr, ten jsme získali také: hovězí maso, okurek, feferonky, kečup, cibule, cukr, olej, voda, sůl, pepř, nakrájené maso, worcesterská omáčka a trocha nějakého „tajemství“ kuchaře, že by Mysterium...(?)...:)))

 

LK