Víno z Čejkovic

Sladce strávený večer ve „Vinárně“ U Kamila Michny … :)

Poslední čtvrtek v měsíci dne 30. března jsme zavítali do vinařství Kamila Michny. Tak, jako praví jeho motto „S láskou k vínu“, s láskou a pokorou se staral i o nás. „Vinařství Michna“ Kamil založil v roce 2003, ale samozřejmě jeho snažení ve vinaření bylo již i desítek let před tím. Nyní obhospodařují vinice o rozloze téměř 6 ha. Kamil sám říká, že jeho cílem ve vinici je každoročně dosáhnout co nejvyšší možné jakosti vína a tuto cestu si i razí.

V minulém měsíci Kamil dostavěl svou novou halu, kde postupně přesune veškerou výrobu vína a sklep, který doposud sloužil pro výrobu vína, získal novou patinu a připomíná tak svým zjevem krásnou vinárnu – milovníci typických „kvelbených“ autentických sklepních prostor si zde přijdou na své. Už příchod do sklepa je pro nás zážitkem.

Na degustaci si pro nás připravil neuvěřitelných 26 vzorků z průřezu ročníků 2014, 2015 a 2016. Ryzlink rýnský byl vzorkem prvním, měl 13,5 % alkoholu, 6,2g/l kyselin, všichni se shodneme na tom, že tenhle Rýňák je krásný, typicky odrůdový. Krásně žlutavá barva s nádechem čerstvého květu, vůní broskví, melounu, ananasu, vše podmázlé mírnou kyselinkou a skvělým prostředí ze středověku – hned na začátku cítíme spokojenost a hned i tuhle spokojenost zveřejňuje na facebook přes mobil nejmenovaný pan Pavka fotkou, kde následné lajky na sebe samozřejmě nenechají dlouze čekat ..:)).

 

Dalšími suššími vzorky byly Sauvignon, Děvín, Sylvánské zelené, Irsai Oliver, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Hibernal a André rosé – bez sebemenší chybičky. Dále Modrý portugal ročníku 2015, Zweigeltrebe 2015, Rulandské modré v bariku ročníku 2015 opět s výraznou vůní typické pinotové vyzrálé odrůdovosti, Cabernet sauvignon a Dornfelder 2015. Ani u těchto červených vín nemáme žádné výhrady.

Po červených vínech jsme se vrátili opět k bílým vínům s vyšším obsahem cukru. Nejvíce nás zaujal Solaris. „Tohle je Solaris z dvouleté vinice, mám toho přibližně 1000 hlav, výnos cca 23 metráků, je ve výběru z bobulí s 32g/l zbytkového cukru a 7,6g/l kyselin a prvním rok jsem tento vinohrad nestříkal vůbec“, říká Kamil. Všechny postřehy jsou velmi zajímavé a takhle skvělý Solaris z dvouleté vinice je opravdu kuriozita. Ve vůni opravdu mírně cítit nastrouhaný lískový ořech s pokrájeným ananasem.

Na závěr se nám dostalo i takové pocty, že jsme mohli ochutnat Pálavu ve výběru z hroznů s 47 g/l zbytkového cukru, dále Hibernal ve výběru z bobulí, Zweigeltrebe (ledové víno) a Děvín jako slámové víno. Krásná, doslova sladká tečka na konec.

LK