Víno z Čejkovic

Degustace vín v Zemědělské a.s. Čejkovice


Tento čtvrtek jsme byli pozváni do druhého největšího podniku zabývající se výrobou vína v naší obci, a to Zemědělské .a.s. Čejkovice. Jak uvádí stránky firmy, dodávají na trh ročně kolem 600.000 lahví vína, v 17 odrůdách a 52 druzích.


Ač se tato firma (jež vznikla z původního JZD) z větší části věnuje jiné zemědělské činnosti, v minulosti mne dokázala  vždy zaujmout výtečnými šaržemi zralých přívlastkových vín, především odrůdy Tramín.

Dnešní ochutnávku nám prezentoval Karel Michna, který se formování vín posledních ročníků věnuje. Ve vinotéce firmy pro nás připravil 23 vzorků vín, napříč odrůdovými skladbami i jednotlivými ročníky.

Z degustovaných vzorků zaujmul nejvíce hned ten úvodní, nazrálý polosladký sekt jemného perlení a úspěšné obchodní značky, Chateau Čejkovice. Z další nabídky vystupoval i růžový Zweigeltrebe s jemnou hořčinkou, ale k nejzajímavějšímm vínům patřily dle očekávání vzorky archivní.


Z nich by si delšího zkoumání zasloužilo jakostní Rulandské modré ročníku 2002, víno rustikálních nazrávajících tónů, a především pak Neuburské ročníku 1995, které čas zformoval do charakteru medové kyselinky s dlouhou pikantní dochutí. Tato zralé víno nabízí pestrou škálu chutí a při odpovídající množství a adjustáži by mohlo být atraktivním artiklem firemní nabídky.

Nabídka vinařství Zemědělské a.s. patří již dlouhodobě ke stálicím místní vinařské produkce a svým zemitým projevem stále oslovuje široké spektrum milovníků vína. Celkový projev degustovaných vín odrážel vícero vinařských rukopisů a technologií firemní historie (mezi nejmladším a nejstarším vínem bylo také 14 let) i hledání autentického charakteru současnosti. V tomto duchu byl také v diskusi zmíněna důležitost kontaktu vinařských firem s novými znalostmi moderního vinařství a optimální kombinace nových technologií s tradičními osvědčenými postupy.

René Bárta