Víno z Čejkovic

Vinaři z Čejkovic na ochutnávce vín ve vinařství Škrobák

Při příležitosti dalšího vinařského čtvrtku nás pozval k návštěvě vinařství a ochutnávce vín Martin Škrobák.
Rodinná vinařská firma Víno Škrobák zpracovává v dominantí provozní hale sklepní lokality "Na Příhoně" produkci z téměř 10 hektarů plochy vinic s uplatňováním postupů moderního vinařství. Odrůdová skladba je zde poměrně široká, důraz je kladen na ovocná vína primárních aromat a zejména pak na produkci unikátních vín sladkých.

Jelikož jsem byli v předstihu varování, že teplota v hale se pohybuje kolem 12°C, sešli jsem se kolem připraveného degustačního stolu náležitě oděni a také s velkým očekáváním. 33 vzorků vín, které na nás pomrkávalo z degustačního stolu slibovalo nejeden zajímavý vinařský zážitek.

Toto očekávání se také potvrdilo, proto stojí za zmínku hned několik vín.
Příjemným přivítáním byl 3SEKT ve verzi 2008, šumivé víno tří vinařů (Škrobák, Bíza, Veverka L.), vyrobené klasickou metodou Champagne (kvašeno v lahvi) ze tří odrůd (CHA, RR, AU).
Z bílých vín ročníku 2008 se mi potvrdila líbivost ovocného Rulandského šedého PS, všemi byl pak chválen i polosuchý Rýnský ryzlink PS, dlouhé, harmonické dochuti. Z červených vín mě zaujal Modrý Portugal ve výběru z bobulí se 14% alkoholu (unikátní víno zasluhující si pozornost a další sledování jeho vývoje), Cabernet Moravia PS (pro svůj upřímný projev připomínající vůni vinobraní a suchých hroznových šupek) a poznačil jsem si také Alibernet PS a Rulandské modré 2007 ve výběru z cibéb, alkoholické víno připomínající Madeiru.
Následovala ochutnávka vyhlášených sladkých vín, mezi kterými vynikal ledový i fortifikovaný vzorek odrůdy Muškát Ottonel. Za nejlepší zážitek večera pak považuji Vlašský ryzlink 2005, ledové víno zrající v dubovém sudu, v chuti dokonale připomínající čerstvě rozkrojený makový závin, pečený z těsta s jemně strouhanou citronovou kůrou..

Diskutovalo se tak nějak o všem a v závěru pak bylo toto vinařství vzhledem k malým litrážím skvělých vín vícero druhů s nadsázkou označeno za největšího výrobce nejmenších partií vín :)
Milým komentářem také osvěžil večer Martin Škrobák, když deklaroval náročnost sběru hroznů pro výrobu vysoce přívlastkových vín (RM výběr z cibéb) rčením, že (při sběru manželka): "Laďka papulovala a pak zavolala na pomoc eště Pavla a ten potom taky papuloval".
Krásný a upřímný příklad krásy ale i náročnosti poctivé vinařské práce :)

René Bárta