Víno z Čejkovic

Čtvrteční ochutnávka vín vinařství Červenka

Tento čtvrtek nás do prostoru Hotelu Zámek pozval k ochutnávce svých vín Pavel Červenka, který prostřednictvím svého vinařství obhospodařuje vinice obcí Čejkovice a Dolní Bojanovice. Část hroznů získává také od svých smluvních partnerů, všechny pak zpracovává dle poznatků moderní technologie.
Bílá vína zrají v keramických nádobách, vína červená pak v dřevěných sudech.

S malým zpožděním jsme začali degustaci, která čítala celkem 26 vzorků a obsahovala vína vícero ročníků. Z mladých bílých vín oslovilo extraktivní a plné Rulandské šedé 2008 PS, mezi nejosobitější vína pak pro mne patřil ušlechtile-elegantní Moravský muškát 2006 VH a především noblesní Tramín 2006 VH, s pestrým širokým chuťovým spektrem a příjemnou kyselinkou.

Z vín červených se mi líbila obě Svatovavřinecká (2008 a 2007, upřímná vína reflektující odrůdové znaky daného ročníku). Pozornost všech si však zasloužilo hned trojí srovnání odrůdy Merlot, z nichž nejvíce zaujmuly ovocné tóny nazrávajícího ročníku 2007 PS. Diskutovaným byl také komplikovanější výraz Merlotu ročníku 2006, s pestrou chuťovou škálou prostoupenou výraznějším alkoholem (14,9%).

Ke společným znakům pro degustovaná vína tohoto vinařství patřil vyšší obsah alkoholu a kyselin, jež propůjčil vínům pevný a čistý projev, nejlépe se projevující u kořenitých odrůd TR a MM.



Dobře zvolená "vlajková lodˇ" vinařství (Merlot) pak potvrzuje oblíbenost a konstantní kvalitu vín této modré odrůdy u moravských vinařů, kdy za dostatečné péče dává plná a komplexní, ovocná vína.

K diskutovaným tématů ochutnávky patřilo opět použití ušlechtilých kvasinek.
V této souvislosti byl zmiňováno, že jejich přidání do méně vyzrálých vín sice přispívá ke zvýraznění primárních (ale mnohdy neautentických) ovocných tónů, avšak často také způsobuje zastření odrůdového projevu.
Z tohoto pohledu opět vystupuje důležitost práce ve vinici ve smyslu získání pokud možno co nejkvalitnější suroviny (redukce sklizně).

Také dnešní ochutnávka byla (především díky odrůdovým srovnáním) zajímavou zkušeností na cestě za porozuměním výroby a chuťového projevu tohoto ušlechtilého nápoje.

René Bárta