Víno z Čejkovic

Zrozeno ze srdce - vína Marka Herzána

Damián 2014. Tak se jmenovalo první víno, které jsme tento večer ochutnali. Jedná se o cuvée odrůd Müller thurgau, Tramín a Ranuše muškátová. Jednalo se o mladé víno lahvované v listopadu v období svatého Martina, takže se jednalo o poslední dvě neprodané lahve. Je třeba říct, že víno je stále v kondici, velmi svěží a ovocité, takže vy, kteří máte toto víno ve svých archivech budete určitě spokojeni při jeho otevření. Růžové víno bylo vyrobeno z Rulandského modrého. Víno s nižším alkoholem, jemnou hladkou chutí a vůní kompotovaných třešní. Kabinetní Děvín v suchém provedení zaujal jemnou kořenitostí.
Rulandské bílé je v této době ještě na jemných kalech a je pravidelně mícháno. Nádherné víno s tóny batonáže, intenzivní plnou chutí a po krátkém rozdýchání příjemně ovocité.
Velmi zajímavým vzorkem bylo i Chardonnay opět s tóny batonáže, ale v chuti s jemným dozvukem dřeva. Nejsladším mladým vínem bylo kupáž Pálavy a Tramínu s vůní tropického ovoce a citrusů. Velmi povedený vzorek.
Z mladých červených jsme ochutnali Alibernet. Víno vyrobené jako lehčí, ovocné, určené na popíjení v každé chvíli. Alibernet 2011 byl oproti tomu podstatně pevnější, strukturovanější s výraznou vůní ostružin a mleté sladké papriky.
Ze starších vín jsme ochutnali ještě několik vzorků. Velmi hezké bylo Rulandské bílé 2013.

...schoval jsem 50 lahví malému... šak oni to v 15-ti promění v jásot...

Následně jsme se prochutnávali stále do historie. Vzorky jako ovocně-čokoládový Merlot 2009, Cabernet sauvignon 2009 či Frankovka 1987 byly neskutečně zajímavé. U bílých zástupců to bylo Chardonnay 1997 či Tramín 1985. Děkujeme za tyto skvosty.