Víno z Čejkovic

S víny Lukáše Hradila

Jedním z mála vinařů z Čejkovic, který vyrábí Neuburské je Lukáš Hradil. Právě toto víno jsme chutnali jako první z kolekce ročníku 2014. Naprosto suché víno s jemnou kyselinou a odrůdovou vůní. Kabinetní Cuvée Davis rosé ze sedmdesáti procent Rulandské modré a zbytek Zweigeltrebe se světle lososovou barvou oslovilo krásnou ovocnou vůní.
Hrozny Sauvignonu pochází z vlastní mladé výsadby a víno se každoročně jeví jako angreštový typ této odrůdy.
Velmi hezký buket měl Ryzlink rýnský z patnáctileté vinice se zřetelnou svěží kyselinkou.
Rulandské šedé je již v kategorii polosuchých vín. Deset gramů zbytkového cukru a decentní kyselina spolu s chlebnatou vůní dělají z tohoto vína opravdového krasavce.
Gentleman  je název nového cuvée tohoto vinařství. Při výrobě je využito odrůdy Muškát moravský a Chorvát. Víno je lahvováno do půllitrových lahví a vyznačuje se jemnou muškátovou vůní s chutí muškátového oříšku a lesní jahody.
Posledním mladým vínem byla Pálava s dvaceti gramy zbytkového cukru. Odrůdová vůně s tóny koření, citronu a pomeranče je doplněná ovocnou chutí s vyšším zbytkovým cukrem.
Z archivních vín Lukáš připravil Ryzlink rýnský 1989 z Lůčkového dílu. Silná vůně naftalínů a výrazná kyselinka v dochuti ukázala, že víno bylo vhodné k archivaci a ještě má pár let před sebou.
Jelikož se Lukáš specializuje spíše na vína bílá, tak řada mladých červených byla podstatně skromnější. Ovocná vůně s barikovým podtónem byla zjevná u Cabernetu sauvignon. Víno s odbouranou kyselinou jablečnou s nižším alkoholem a velmi dobrou pitelností. Cuvée odrůd Rulandské modré 70% a Cabernet sauvignon 30% z ročníku 2012 zrálo od října 2012 v sudech. Víno natažené ze sudů, připraveno v karafě v sobě ukázalo velký potenciál. To samé cuvée z ročníku 2011 se již prodává v láhvi. V tomto víně převažují tóny Rulandského modrého podtrhnuté jemnou živočišností. André 1990 s odbouranou kyselinou jablečnou bylo absolutním skvostem v závěru degustace.
Na závěr přišel vzorek Rubinetu. Tóny mléčné čokolády a zbytkový cukr v chuti je typickým rysem tohoto Lukášova vína, které si v jeho kolekci našlo velkou řadu konzumentů.