Víno z Čejkovic

Zelený čtvrtek U Libora

I když chystání na vinnou stezku bylo v plném proudu, …, nic nás nezastavilo a na Zelený čtvrtek jsme navštívili vinařství Libora Herzána ve sklepě Za Valama – láska k vínu zvítězila. Libor nás pozval do nově zrekonstruované degustační místnosti, kde se to vše událo..:). Degustace o sedmnácti vzorcích byla svižná a nakonec jsme ještě stihli i symbolický přípitek se zeleným pivem v místní „putice“ ..:))

 

Na rozjezd jsme ochutnali stále v kondici skvěle tvářící se Svatomartinský Müller Thurgau a následně vše pokračovalo převážně mladými víny, ale víny z ročníků starších. Ryzlink Vlašský – vyčeřený, velice pěkně voňavý, stále ještě nenalahvovaný s 5,2 g/l zbytkového cukru, dále Veltlínské zelené ze dvou surovin. Každá surovina prokvášená zvlášť a následně zkupážováno. Tenhle Veltlín byl 14 dní v láhvi. Rulandské šedé s 20 °NM při sběru, kde proběhla 48 hodinová macerace. Víno s krásným bylinkovým aroma (12,5% alk., 7g/l zbytkového cukru).

 Sauvignon, Zweigeltrebe rosé – skvělé letní jemné lehké rosé a jak říká Libor, tzv. „chlastací víno“. Po těchto vzorcích jsme ochutnali vína sladšího charakteru, a to Chardonnay (12,2% alk., 21g/l zbytkového cukru) a André klaret s 30g/l zbytkového cukru.  

Z ročníku 2016 jsme si odskočili na ročník 2015 a následovalo Chardonnay, Rulandské šedé a oranžové Chardonnay. Tohle oranžové víno leželo 33 dní na jemných kalech, stáčeno v prosinci a od té doby leží v sudu. Víno má 13,3% alkoholu – moc pěkný zážitek i požitek.

Po bílých vínech jsme přešli, jak jinak, než na vína červená. Začátek patřil Portugalu, stále ležícím v sudu s 20 °NM při sbírání. Poté Dornfelder 2016 – odbouraný, v sudu a v plánu po roce dát do láhve, Pinot Noir 2016, který leží v barikovém sudu, po dokvašení ležel na rmutu až do prosince. Má 12,8% alkoholu – fantastické víno. Neronet, opět s krásnou vůní pravé čokolády jedné nejmenované značky s fialovou krávou a jak se říká, nakonec to nejlepší, opět Rulandské modré, ale z ročníku 2011. Víno mělo 23 °NM při sběru, nyní 13% alk., 3g/l zbytkového cukru a 5,1g/l kyselin. Skvělá hořkomandlová příchuť a opět cítíme „fialovou krávu“, ovšem teď i s příchutí oříšků ..:))

 

LK