Víno z Čejkovic

Never ending story ve vinařství u bratrů Škrobákových

„Naším cílem je dosáhnout u každého vzorku v láhvi co nejtypičtější odrůdovosti, prostě dělat odrůdová vína. Tak jako nás učil už náš děda Škrobák – vše začíná už ve vinohradě. Proto veškeré práce ve vinohradech se snažíme s bráchou dělat sami, plus samozřejmě i s rodiči, přistupovat ke každé hlavě ve vinici jednotlivě a s rozvahou“, říká na začátku čtvrteční degustace Staňa.

Čekalo nás celkem 30 vzorků, byl to průřez několika ročníky, ochutnávka trvala přes tři hodiny a opravdu to byl pro nás příjemný nekončící příběh.

Začali jsme kabinetním, krásně aromatickým Mullerem (jedná se o německý klon), který byl 48 hodin macerován. Dále Sylvánské zelené v PS, prokvašeno do sucha. Ve vinohradě velice obtížná odrůda, nám popisuje Staňa. Sylván dělán bez kvasinek, míchán na jemných kalech, ve vůni krásně květnatý s 12,5% alk. a 4g/l cukru. Irsai Oliver, Rulandské bílé, které bylo gravitačně odkalováno s 1g/l zbytkovým cukrem a minerální chutí, Chardonnay v pozdím sběru s vůní nazrálé hrušky, které mělo 23 °NM při sběru. „Ve vinici nám téměř vše zmrzlo, ale co zůstalo, byly překrásné hrozny, takže ve finále skvělá surovina, ale bylo jí málo“, říká Martin.

Po těchto vínech jsme dostali ochutnat trojici aromatických odrůd – Sauvignon, Hibernal a Tramín. Pro přiblížení - Sauvignon, byl 8 hodin macerován, ležel na kvasnicích, míchán na kalech, 12,5% alkoholu, 3g/l zbytkového cukru – luxusní vzorový Sauvignon. Hibernal – minulý rok také téměř všechno pomrzlo, macerován dva dny, letos získal zlatou medaili z Valtických vinných trhů, Tramín – ve výběru z hroznů, prokvašen do sucha, macerován dva dny a dnes leží v nerezu. Celou trojici vín hodnotíme pozitivně. Je zde vidět přesvědčení obou bratrů dělat odrůdová vína a tato svatá trojice je toho zdárným důkazem.

Dále jsme měli možnost ochutnat dva Ryzlinky rýnské, první Rýňák leží v nerezu, macerován 8 hodin. Dělán bez kvasinek, odbouraný, doposud nesířený, poctivě dvakrát týdně míchaný a v plánu dát za rok do láhve. Druhý Rýňák leží v dubovém sudu o objemu 1000 litrů značky Balázs, sud je jemného pálení. Oba Rýňáky jsou velkolepé a prvotřídní. Je se na co těšit.

Po Rýňácích jsme dostali Vrubouna posvátného, nebo-li jednu z vlajkových lodí těchto mladých hochů – SCARABEA (Burgundu šedou). Rulanda má 15% alkoholu. Do láhve namícháno v poměru 40% z nového akátového sudu od Edoša Bařiny a 60% barikového sudu. Scarabeus je dělán bez kvasinek a kvasil v nerezu. Víno má krásnou žlutavou barvu, cítit vůni dřeva, karamelu, …, jedním slovem zážitek. Tak jako již ve starém Egyptě byli přesvědčení o tom, že Scarabeova síla je věčná, řídí se tím i tohle víno – bude opět doporučováno k dlouhodobé archivaci, k dlouhodobému zráni v láhvi.

Rulandské šedé – oranžové víno, leželo 1 měsíc na slupkách ve velkém sudu, po měsíci vylisováno a putovalo zpět do stejného sudu od Edoša Bařiny, v kterém leželo. Po Rulandě šedé následovaly odrůdy Ryzlink vlašský, Aurelius (při sběru částečně botritické hrozny), Pálava VH, Tramín a Alibernet rosé.

Po osmnácti bílých vzorcích je degustace většinou u konce, ale ne u těchto mladých ambiciózních bratrů. V druhém konci místnosti se už dekantovalo dalších dvanáct červených vzorků, z čehož jen pět bylo Pinotů. Prvními červenými vzorky byli Modrý Portugal, Dornfelder, Frankova, Cabernet Moravia, Alibernet a André, které normálně v nabídce tohoto vinařství k dostání není. Zajímavý skvělý vzorek, hrozny sbírány 10. listopadu, před Sv. Martinem, měly 23 °NM při sběru. Víno doposud leží v sudu a je stále mícháno bez síry.

A na závěr Standovy i Martinovy oblíbené Pinoty. Možná je u nich tato odrůda oblíbená právě tím, že tuto odrůdu, jako jeden z mála Čejkovjáku, začal pěstovat před více jak 50 lety už jejich děda. Pinot č.1 z ročníku 2016. „Leží v novém 600 l barikovém sudu, jedná se o německý klon z vinice, která má každoročně větší výnos než ostatní. Sbíráno v listopadu, rmut dán do sudu a je stále promícháván“, říká Stanik. Pinot č.2 - ročník také 2016 z trati Krásná hora, stáří vinice 42 let. Hrozny sbírány 30. září. „Na Pinot je to podle mě velmi předčasný sběr, ale museli jsme. Bobule nám začaly už vysychat a v průměru jsme měli méně než půl kila na keři, nechtěli jsme přijít ani o tohle“, říká opět Stanik. Po 14 denním kvašení dáno do sudu značky F. Freres, v plánu nechat ležet minimálně dva roky. Pinot č.3 – ročník 2015, 1/3 leží v nových sudech, bez síry – pro naše chuťové buňky typický krásný odrůdový Pinot. Pinot č.4 – ročník 2014. Tento vzorek již zkrášluje jen archiv rodiny Škrobákových. A na závěr Pinot č.5 – poslední láhev již ze zmíněného archivu. Víno bylo stáčeno gravitačně a po celou dobu bez síry, až před lahvováním něco málo přidáno.

Všechno prvotřídní práce velkolepého vinařství, které za sebou má již nějakou tu historii, ale hlavně skvělou budoucnost. Tito dva mladí na skvělou budoucnost svého vinařství nečekají, ale rovnou ji tvoří....

LK