Víno z Čejkovic

Wine marathon u Sýkorů

K dalšímu degustačnímu večeru nás pozval rodinný klan Sýkorů. Venku zima neutichá, tak se sešli téměř všichni členové.
Čekalo nás na třicet vzorků vín a jedna žhavá novinka. Jelikož byl zelený čtvrtek připravil si pro nás technolog vinařství novinku v sortimentu firmy a to olej z peciček révy vinné. Jedná se o velmi zdravý olej se specifickou chutí a vůní. Určitě se stane velmi vyhledávaným produktem mezi lidmi propagujícími zdravý životní styl. Za první vzorek jednička s hvězdičkou.
Sérii suchých vín otevřelo Veltlínské zelené, velmi svěží s aromatikou citrusů a pikantní kyselinkou. Aroma rozkvetlé louky charakterizovalo následující Sylvánské zelené. Velmi plné s aromatikou zeleného čaje bylo Neuburské. Z předsběru hroznů Cabernetu sauvignon vzniklo velmi sympatické rosé s paprikovo jahodovou vůní a chutí kompotové št'ávy. Druhým roséčkem bylo Zweigeltrebe s dvěma gramy zbytkového cukru a silnou ovocností jak ve vůni tak v chuti. Ryzlink vlašský s třinácti procenty alkoholu, vůní hrušek a květnato-medovou chutí zaujal velkou část přítomných. Kolekci suchých vín uzavřel lehký odrůdový Tramín a Müller thurgau.
Prvním vzorkem se zbytkovým cukrem byl "svalovec" Sauvignon výběr z hroznů. Ramenatý, lehce kopřivový. Macerace rmutu byla 24 hodin. Jednoduše řečeno to co ve vůni to aj v chuti. Další výběr byla Pálava s desetihodinovou macerací rmutu. Plný lahodný vzorek s jemnou aromatikou citronu a růží.

"Kolik to má zbytku?... zbytek ti změřijů ráno po cestě..."

Přes meruňkový muškát a kerner jsme se dostali k Rulandskému bílému. 24 hodinová macerace rmutu, expresivní vůně s tóny botrytidy, víno vhodné k delšímu ležení v lahvi. 48 hodin si v kryotanku při 0°C poležel rmut Hibernalu. Aromatika zeleného bomparu a broskví, intenzivní ovocná chuť. Na závěr nejsladší víno večera a to tramín s aromatikou banánu, růže a velmi kořenitou chutí.
V době, kdy v jiných sklepech již končí degustace, tak u Sýkorů jsme teprve přecházeli na červená vína.

"O co ti vegetariáni přicházijů. Já si nedokážů představit, že se celé dopoledne těším na vařenů mrkvu k obědu..."


Hned první červené víno velmi zaujalo a rozbouřilo diskuzi o nejvhodnější technologii k výrobě Modrého potrugalu. Tento byl intenzivně barevný, ovocný, v chuti lehký a příjemně pitelný. Následovalo opět ovocné Svatovavřinecké a Frankovka. Velmi plným vínem bylo Zweigeltrebe. Vhodné na ležení.
Dva dny v kryotanku se maceroval rmut Rubinetu. Vůně čokolády, vánočního cukroví, ostružin, malin. Dvanáct gramů zbytkového cukru a necelých sedm kyselin. Velmi ovocný s nádechem čokolády byl Dornfelder. Lehká kopřiva, červená paprika a čokoláda symbolizovali Cabernet sauvignon ve výběru z hroznů. Závěr obstaralo Rulandské modré s cukernatostí hroznů nad 26°NM. Mohli jsme srovnat ročníky 2012 a 2011. Mladá rulanda byla lehce skořicová se stopou strouhaného perníku a bohatou chutí. Starší rulanda již vyzrálá (ležela v novém barikovém sudu), lehce ovocná s plnou nasládlou dochutí.
Archivní Svatovavřinecké z roku 2000 definitivně zakončilo degustaci. Víno s aromatioku jahodového džemu, brusinek, ostružin a plnou svěží chutí se na to opravdu hodilo. Děkujeme.