Víno z Čejkovic

Stávají se z nás vytrvalci - Templářské sklepy

Po posledním maratonu vzorků jsme si pomalu zvykli. Dnešní čtvrtek patřil Templářským sklepům s téměř třiceti víny. Ochutnali jsme produkci místních sklepů v Čejkovicích a část z produkce firmy Reisten.
První část degustace byla z místní produkce. Začali jsme suchým, velmi minerálním Ryzlinkem vlašským. Rulandské šedé s banánovou aromatikou a silnou ovocností bylo podpořeno pěknou svěží kyselinkou. Ryzlink rýnský byl velmi minerální až v chuti jemně slaný. Sauvignon již obsahoval vyšší zbytkový cukr a to 7,8 g/l, měl aromatiku černého bezu a čerstvě nakrájené zelené papriky. Chut' plná, košatá s pevným alkoholem. Dalším vzorkem bylo Rulandské bílé šampion zahrádkářského koštu v Čejkovicích. Aromatika čerstvé kůrky chleba, rozkvetlé louky a limetky, chut' plná, kulatá, silně ovocná. Pro srovnání jsme chutnali dva Tramíny a to pozdní sběr a výběr z hroznů. Většinu přítomných oslovil více pozdní sběr. Takový těžký čejkovický tramínek s pikantní dochutí a vyšším alkoholem. Závěr z Čejkovic obstarala Pálava ve výběru z hroznů. Velmi povedené víno s vůní limetek a citronů a jemnou kořenitostí v chuti podpořenou vyšším zbytkovým cukrem.

"Budů tu enom ty chleby nebo se bude neco přikusovat k temu..."

Druhá část patřila vínům z Vinařství Reisten. Toto vinařství produkuje 70 -90 tisíc lahví ročně a svoji produkci má rozdělenou do dvou řad - CLASSIC a MAIDENBURG (dívčí hrad). Veškeré hrozny sklízí z vlastních vinic.
U každé odrůdy jsme měli možnost ochutnat dané víno v několika variantách. Ryzlink vlašský zaujal více z řady classic pro svou mineralitu a zajímavou chut'. Senzoricky se nám u tohoto vína nepřišlo, že tam je 7,9 g/l kyselin a minimální zbytkový cukr. Ryzlink rýnský byl ve třech variantách. Všechny měli velký potenciál do budoucna, všechny tři si zasloužila ležet na láhvi. Nejvýraznější byl Maidenburg s aromatikou meruňkového kompotu a pěti gramy zbytkového cukru. Velmi vhodnou odrůdou pro polohy vinic tohoto vinařství je zajisté Rulandské modré. Opět tři varianty a všechny velmi zajímavé. Zde proběhla silná diskuze o tom, které z nich je favoritem.
Rulandské šedé zvítězilo v řadě classic. Jemné aroma hrušky, minerální chut' a devět gramů zbytkového cukru při sedmi kyselinách všechny bavilo. Stejná řada vedla v odrůdě Chardonnay. Vůně exotického ovoce a lehký zbytkový cukr (6 g)l) dodal vínu plnost a št'avnatost v chuti. Poslední bílou odrůdou byl Sauvignon. Oba vzorky s kyselinkou nad 8 g/l. Jeden s cukrem 8,5 a druhý se 7 g/l. Oba výborné. Zde to bylo o preferencích jaký typ sauvignonu kdo má rád. Zda spíš rybízovo-ovocitý či kopřivovo-bezový.
Z archivních vín nabídli Templářské sklepy Ryzlink rýnský z roku 1992. Kaučukovo-petrolejovou vůni a plnou pikantní chut' ocenili všichni přítomní.
Modrý portugal byl prvním červeným vínem večera. Lehké ovocné víno naprosto ideální na letní večerní popíjení. Cabernet sauvignon byl také spíše ovocného charakteru, v chuti plnější s výrazným tříslem. Polotovarem byl Merlot natažený po měsíci ležení v barikových sudech. Víno s pěkným potenciálem. Rulandské modré leželo v třiceti různých barikových sudech a k dnešnímu dni bylo měsíc v láhvi. Nejlepší červené večera na závěr.

Svou přítomností nás potěšil pan ředitel Ing. Střítecký,který se nám upsal vlastní krví a pozval nás na květnovou kolaudaci nové degustační místnosti v Reistenu. Všichni se moc těšíme a určitě dojedem :)