Víno z Čejkovic

Vinaři z Čejkovic na výjezdním zasedání-vinotéka

Ve čtvrtek 26.června jsme se dopravili do Mutěnic, sousední vsi, kde provozuje malou vinotéku přítel našich vín, pan Martin Tůma.

Přes 30 vín, které pro nás připravil, nám zprostředkovalo pestrou chuťovou procházku po vinařstvích převážně za hranicemi naší republiky. Ať už to byly rakouské Veltlíny, slovinské, kalifornské, jihoafrické či novozélandské Sauvignony, francouzská růžová a červená vína, maďarské, rakouské či španělské muškáty nebo Pinot Noir z Francie, Kalifornie a Uruguaye, vždy se jednalo o nesmírně cenný zážitek. Možnost ochutnat místy velmi rozmanitá vína jedné odrůdy z různých konců světa je opravdu velmi poučnou a unikátní příležitostí.
A jak už je tomu v našich posezeních u vína zvykem, o vínech se bouřlivě diskutovalo. Vyjma vín "nejlepších" a "nejhorších", kde jsme se většinově shodli (jakkoliv irelevantní jen hodnocení naší názorové skupiny může být), patřily k nejzajímavějším momentům diskuse nad víny, která nás v našich hodnoceních rozdělovala. Bylo zřejmé, že zakořeněný zvyk znát odrůdu jen v podobě tradičními postupy vyrobených korpulentích vín se svěží kyselinkou, může s lehkostí a elegancí vín slunných vinařských oblastí mít problém. I právě proto byla konfrontace stylů světového moderního vinařství na pozadí těch našich čejkovických zajímavější, než samotné názory na jednotlivá vína. Právě příležitost se na vlastní práci s vínem podívat skrze pohled zvenčí, dává motivaci ke zdokonalování vlastních technologických postupů a dotvoření autenticity moravského vinařství.
Toto setkání nám umožnilo ochutnat zajímavá vína z celého světa a na poli bílých opět potvrdilo nesporný potenciál, který se skrývá v kvalitních moravských bílých vínech.

Z vín, která utkvěla v paměti je třeba zmínit lehký rakouský vlašský ryzlink 2007 od Leo Hillingera a také sametový kalifornský Pinot Noir 2006 od Francise Coppoly.
Na závěr vydařeného večera jsme Martinovi a personálu vinotéky poděkovali za ochutnávku a milé a chutné pohoštění.


perlička večera, opět z úst Petra Bízy pronesená nad skleničkou Sauvignonu z Nového Zélandu, po předchozí diskuzi o vyjímečnosti moravských bílých vín v celosvětovém srovnání: "Toto je to jediná země, kerá má dovolené dělat bílá vína aj od nás..."

René Bárta