Víno z Čejkovic

Vinaři z Čejkovic na návštěvě ve vinařství Sýkora

Po krátké pracovní schůzce, která předcházela našemu tradičnímu čtvrtečnímu "sklepnění", jsme se nedlouho po sedmé hodině sešli ve vinařství bratří Sýkorů.

Vinařská firma Víno Sýkora patří v současné době k našim největším rodinným vinařstvím a dnes čítá na 20 zaměstnanců. Zpracovává ročně až 80 vagonů hroznů získaných od stálých dodavatelů i z vlastních vinic (25 hektarů), ze kterých vyrobí  500-600tis. litrů vína. Zhruba 80% tohoto množství tvoří víno stáčené, kterým zásobuje vlastní síť desíti vinoték i další odběratele z celé republiky. Roční lahvová produkce firmy se pohybuje kolem 100tis. lahví.


Firma, jež vsadila od prvopočátku na nenáročná, příjemně pitelná vína (moravská zemská), slaví s tímto konceptem mimořádný úspěch, jenž se projevuje i na rozvoji firmy. Díky nakoupeným technologiím i získávaným zkušenostem s vyvíjejícím se trhem, dnes vládne potenciálem k oslovení náročných zákazníků. Tento trend byl i v degustovaných vínech velmi patrný.

18 natěšených čtvrtečních vínomilců jsme se krátce po sedmé hodině sešli v prostorách vinařství, kde nás již pan Pavel Sýkora očekával.
Ten nás vzápětí provedl svým sklepním hospodářstvím.
Překvapila nás jeho velikost a rozloha. Velmi členité sklepní prostory vznikly spojením 3 sklepů, které toto vinařství odkoupilo od svých sousedů, a spojilo v jeden komplex. Hlavní nadzemní část tvoří velkokapacitní haly vybavené moderními technologiemi (včetně rozvodu dusíku sloužící k ochraně vín). Mimo výrobní, skladovací a expediční prostory, zde najdeme také prostory obchodní, které zahrnují prezentační vinný bar a kancelářský prostor v patře.

Po prohlídce vinařství jsme se usadili do příjemně vytopené prezentační místnosti k ochutnávce vín, kterou nás provázel sklepmistr Roman Pätoprstý.
Do degustace zařadil 24 vín tohoto vinařství. Jejich prvním pojítkem byla nepatrně nižší barva (důsledek přísně reduktivního způsobu výroby vína-víno má minimální kontakt se vzduchem), vyšší obsah síry (přirozené vzhledem k aktuálnímu procesu školení vína - vína mají před svou cestou do lahví ještě dlouhou cestu) a svěží až vyšší kyselinka.

Všechna degustovaná vína byla velmi čitelná a čistá. Z celé škály pak vynikalo svěží Ruladské šedé, velmi zajímavým a chutným byl lehčí styl Tramínu rovněž se slušivou svěžestí (podporující jeho typickou kořenitost), vydařenou řadu tvořila také kolekce růžových vín, zejména pak Cabernet Sauvignon a Frankovka.
Prezentovaná vína obsahovala poměrně pestrou odrůdovou skladbu, ochutnali jsme mimo jiné také odrůdu Kerner (křížení odrůdy Trolínské a Ryzlinku rýnského), interspecifickou odrůdu Regent (Sylvánské zelené/Müller Thurgau + S.V. 12417/Chancellor) a málo rozšířený Cabernet Franc.
Celá degustace byla zajímavá a poučná a vzhledem k počtu ochutnaných vzorků také velmi vtipná (od 20 nahoru se fakt smějeme- téma VÍNO a ŽENY budeme mít brzy zpracované v odbornou studii, kterou zařadíme k výkladům při degustacích :)).
Z témat odborných se mluvilo zejména o čeření vína a zkušenosti s používanými produkty, krátce také o síření vín pyrusolfitem.

Návštěva byla pro všechny velmi poučná a inspirativní a opět jsme se shodli na jednoznačném přínosu takovéto formy spolupráce. A to nejen pro jednotlivé vinaře, ale i pro všechny milovníky dobrých vín z Čejkovic.

René Bárta