Víno z Čejkovic

Ve vinném baru Sklep Na Bařině

Vína z vinařství Sklep Na Bařině jsme chutnali v příjemném prostředí Vinného baru coby kamenem dohodil vzdáleného od tohoto sklepa.
Myšlenkou vinařství je vyrábět vína na vyšším zbytkovém cukru, ale vždy se vyrábí i něco suchého. Letos to bylo Veltlínské zelené s krásnou odrůdovou vůní a výraznou pepřnatostí v chuti. Překvapivě suché bylo také Rulandské modré klaret s 0,6 gramy zbytkového cukru. A jak se již stalo v tomto sklepě tradicí připravili si pro nás čtyř chodové menu k vybraným vínům. Právě k tomuto vínu se podávala špenátová roláda proložená uzeným lososem. Nutno říct, že naprosto ideálně zvolená kombinace. Velmi ovocnou aromatiku měla Frankovka rosé. Maliny v jogurtu, lehká jahůdka, prostě rosé jak se patří. Tento sklep je vyhlášený Rulandským bílým. A i letos se to potvrdilo. Rulanda jak řemen. Sauvignon byl aromaticky velmi jemný s tóny černého bezu. Cabernet sauvignon rosé měl analytiku 8,8%alkohol, 50 g cukru a 8,8 g kyselin.

...přes deset kyselin... to už hraničí s citronem...

K tomuto intenzivně aromatickému vínu s krásnou šťavnatou chutí jsme chutnali žlutý meloun s šunkou prosciutto. Aby ta řada sladších vín nebyla tak dlouhá :) proložil to Jenda suchým Rulandským šedým z roku 2012. Naopak mladá Rulanda měla 36 gramů zbytku s ideální kyselinkou, jemně tropickou aromatikou a banány. Hrozny Tramínu pocházely z Novosedel u Mikulova ze čtyřicet let staré vinice vedené na záclonu. Velmi pěkný tramín s jemnou chutí a příjemnou kořenitostí.
K již zažitému Cuvée Ryvée se podávala vepřová panenka s kaší a cibulkou na víně. Naprosto sladěná kombinace. Jediným mladým červeným vínem byl Modrý portugal s výraznou ovocnou vůní a jemně pikantní kyselinkou. Poslední chod obstaral tvarohový cheesecake s ledovou Frankovkou. Oba si zasloužili jedničku s hvězdičkou.
Ze starších vín Jenda otevřel Tramín 2011 (hrozny také z Novosedel), Cuvée Ryvée 2011 a závěrečný neznámý vzorek z roku 1972. Jediné co o tomto vínu věděl, že ho vyráběl děda a je to buď Veltlín nebo Sauvignon. Nutno dodat, že víno bylo v perfektní kondici a byl to krásný zážitek ho ochutnat. Je třeba si také uvědomit, že velká část chutnajících v tu dobu ještě nebyla na světě :)

...já su tak najezenej, že nevím co teď povídat...