Víno z Čejkovic

Řádná porce ve Víno Sýkora!

K dalšímu degustačnímu večeru nás pozval rodinný klan Sýkorů.  Čekalo nás na třicet vzorků vín. 
Sérii suchých vín otevřelo Veltlínské zelené, velmi svěží s aromatikou zeleného čaje, sušeného sena a podbělu. Aroma zeleného jablka a angreštu charakterizovalo následující Ryzlink vlašský. Z předsběru hroznů Cabernetu sauvignon vzniklo velmi sympatické rosé s paprikovo rybízovou vůní a chutí kompotové št'ávy. Druhým roséčkem bylo Zweigeltrebe se silnou ovocností jak ve vůni tak v chuti. Kolekci suchých vín uzavřela netradičně suchá Pálava a to pouze s jedním gramem zbytkového cukru a 7 gramy kyselin a typicky odrůdové Rulandské šedé s krásně uhlazenou chutí. 
Prvním vzorkem se zbytkovým cukrem byl "svalovec" Ryzlink rýnský. Ramenaté víno se zřetelnými tóny batonáže.

"...já bych teho taky láhev udělal..."

Velkým překvapením bylo Rulandské bílé, pozdní sběr. Tato odrůda je obecně v posledních letech velmi přehlížena, i když se k nám na Moravu velmi hodí. Toto Rulandské s vůní melounů, hrušek a cibéb pozvedlo diskuzi o důvodu zatracení této odrůdy na trhu.

"... toto víno musí trhat peněženky..."

Hibernal. Aromatika zeleného bomparu a broskví, intenzivní ovocná chuť. Velmi výraznou kyselinku i přes vyšší zbytkový cukr si ponechalo Chardonnay. Velmi odrůdový a zajímavý byl Sauvignon s vůní angreštů a hluchavek. Velmi příjemně sladěný zbytkový cukr s kyselinkou. Na závěr nás usadil Tramín výběr z hroznů z tratě Příční. Silně strukturovaná a extrémně kořenitá chuť ukazuje na jedinečnost této tratě. Víno absolutně vhodné k archivaci.
V době, kdy v jiných sklepech je již po degustaci, tak u Sýkorů jsme teprve přecházeli na červená vína.
Hned první červené víno velmi zaujalo a rozbouřilo diskuzi o nejvhodnější technologii k výrobě Modrého potrugalu. Tento byl intenzivně barevný, ovocně perníkový, v chuti lehký a příjemně pitelný.
Následovalo povidlové Svatovavřinecké a již nyní příjemně pitelné Rulandské modré.
Velmi zajímavý byl Cabernet Sauvignon s vyzrálostí výběr z hroznů. Výrazná a velmi zajímavá aromatika a nekyselá chuť zvedla další diskuzi o červených vínech. Ale diskuze přece k vínu patří.
Závěr obstaralo Rulandské modré s cukernatostí hroznů nad 26°NM, ročník 2012. Toto víno bylo nataženo z barikových sudů a nyní čeká na lahvování. Víno leželo 15 měsíců v barikových sudech a i přes krásnou pitelnost je doporučeno ještě pár let archivace.