Víno z Čejkovic

Sezóna začíná!

Nelehký to úkol býti prvním vinařem, který pozve ostatní kamarády k ochutnání svých vín. Tuto nelehkou situaci vzal na svá bedra mladý vinař Jirka Radocha. Pokud čtete pozorně náš web, tak si určitě vzpomenete, že Jirka byl prvním vinařem i v loňském roce. Že by tradice?
Degustaci zahájil zemský Muškát moravský. Lehký styl jemného muškátu, jehož hrozny dosáhly cukernatosti 18°NM a mošt již nebyl doslazen. Jelikož je Jiří milovník růžových vín, tak nám představil dvě rosé a to kabinetní Zweigeltrebe a cuvée Cabernet Sauvignon a Rulandské modré. Více ohlasů sklidilo cuvée z důvodů výrazné kabernetové aromatiky a ovocné svěží chuti.
Zajímavým vínem bylo Neuburské v pozdním sběru - minerální suché víno s výraznou svěžestí. Velkou diskuzi vyvolalo Veltlínské zelené, které Jirka vyráběl bez záměrného přidání kvasinek, odkalení, takovým tím klasickým způsobem našich předků. Velmi zajímavý vzorek s aromatikou máty, vyváženou chutí a plným tělem.

"Mám strach co se s tím bude dělat... No prodá se to...
"

Velký souboj se udál mezi odrůdami Chardonnay a Sauvignon. Chardonnay s velmi čistou aromatikou banánů a citrusů, plné intenzivní chuti nakonec zvítězilo v bílých vínech o pár hlasů před ovocným Sauvignonem, kde ve vůni převládala zelená broskev a v chuti jemná kopřivová stopa. Mladá bílá vína uzavřel kořenitý Tramín.
Červená vína zahájilo cuvée Frankovka, Zweigeltrebe a André. Lehké zemské víno s jemnou ovocnou vůní.
Rulandské modré Jirka natáhl z nového barikového sudu. Na hodnocení tohoto vína je ještě velmi brzo, a tak jsme ochutnali další víno z barikového sudu a to Frankovku ročníku 2011. Tohoto vína byl vyroben pouze jeden pokusný sud. Rmut nebyl záměrně zakvášen ušlechtilými kvasinkami a vyrobené víno bylo do května bez přídavku síry. Se svými 13% alkoholu se jednalo o poctivou moravskou Frankovku. 
Posledním červeným vínem byl Neronet v pozdním sběru. Víno intenzivní inkoustové barvy s výraznou tříslovinkou v chuti. Opět víno, které rádi ochutnáme v období dubna či května.
A jelikož Jiří nemá ze srdce rád číslo třináct, tak jako čtrnáctý vzorek ochutnávky otevřel Ryzlink rýnský ročníku 1999.
Víno, jenž vyráběl jeho otec jsme si dokonale vychutnali. Špičkový ryzlink s jemnou aromatikou rozkvetlé lípy, jemné nazrálosti a olejových tónů. V chuti neustále svěží, podpořené pikantní kyselinkou, která vínu dává ještě velkou budoucnost.

"To je z kachních jater? Popravdě ani nevím z čeho to ty ženský dělali..."

Degustaci Jirka zakončil kančím gulášem. Jelikož to byl první čtvrtek, tak byla účast hojná, až na pár marodů. A ti měli čeho litovat. No zase snad příště.