Víno z Čejkovic

Vinařství pro radost - Víťa Křižák

Pro některé je vinařina živobytím, pro některé koníčkem. Jedním takovým je Víťa Křížák, který nás pozval k ochutnávce svých vín. Samozřejmě, že jsme pozvání s radostí přijali.

Na zavínění jsme ochutnali mladý Müller thurgau. Víno bylo velice povedené, aromaticky čisté,ovocné, v chuti šťavnaté. Následovalo Veltlínské zelené, hrozny o cukernatosti 21°NM. Víťovou oblibou jsou aromatické odrůdy a tak jsme ochutnali Muškát moravský. Velmi zdařilé lehké víno, svěží, kořenité s lehce tramínovou aromatikou. Dosáhl cukernatosti 22°NM, ale i tak si zachoval pěknou kyselinku.

"...sbíral jsem klasicky. Klasicky? Jako jindy sbíráš kombajnem?"

Rosé jsme ochutnali z Frankovky. Víno lososové barvy s aromatikou ostružin, lesních jahod a malin bylo nakonec vyhodnoceno jako nejlepší víno kolekce. Nasazenou laťku Víťa udržel s následným Chardonnay s oříškovo kořeněnou vůní a chlebovou dochutí. Z ryzlinkových odrůd jsme ochutnali Ryzlink rýnský s výraznou lipovou vůní a lahodnou vyváženou chutí a Ryzlink vlašský, jenž byl nejsladším vínem večera. Dosáhl cukernatosti 23°NM a jevi v chuti lehké botrytické tóny.

"...sem myslel, že to víno dostane trochu kouř a vy ho chválíte...."

Již opomíjenou odrůdou v moravských sklepech se stává Svatovavřinecké. Že toto víno k nám na Moravu patří nám Víťa dokázal mladým vzorkem ovocité vůně a plné kulaté chuti. Dalším typickým moravákem je Modrý portugal, který nás všechny pozitivně překvapil. Jemně ovocité víno s chutí jemné čokolády a lehkým příjemným tříslem. Závěr červených vín obstaraly vzorky Rulandského modrého z ročníků 2012 a 2011.

Aby nebylo málo vzorků :) představil Vítek ještě Modrý portugal z roku 2011 a Ryzlink rýnský z ročníku 2009.