Víno z Čejkovic

Rozhovor s Jiřím Radochou

Co Tě k vinaření vedlo, jak ses k tomu dostal?

Jako kluk jsem chodil s rodinou do vinohradu. Měli jsme řádky v ZD tenkrát takzvaně na třetiny. Vlastního vinohradu jsme měli pouze 30 arů, asi 1700 keřů.

Když jsem vyšel základní školu, všichni kamarádi byli z vinařských rodin a vyráběli víno. Jakmile se šlo na hody nebo na ples, každý bral nějakou tu sedmičku s sebou. Chtěl jsem to taky zkusit a jednou přinést tu svou.

Naše rodina sice měla sklep, ale ten byl tou dobou ještě v pronájmu, proto jsem první rok dělal víno doma v garáži. Následující rok jsem již byl v našem sklepě.

Postupně jsem začal víno lahvovat. Ze známých se stali zároveň první zákazníci, kteří přivedli zase své známé……V roce 2009 jsem oficiálně založil vinařství.

Byly pro Tebe začátky stylem „pokus-omyl“ nebo jsi přesně věděl...?

Nevěděl jsem vůbec nic. Kolikrát jsem seděl ve sklepě a byl bezradný. Nakoupil jsem si literaturu, četl si o výrobě vína a hlavně jsem se ptal zkušených vinařů. V začátcích mi hodně pomohl pan Ilčík.

Skončilo v kanále, v začátcích, hodně vína?

Nebylo to zas tak hrozné. Bylo to pár hektolitrů. Teď na to vzpomínám s úsměvem, ale vždy, když došlo k takovému radikálnímu řešení, nebylo to nic příjemného.

Vím, že jsi také velký milovník knih. Kterou knihu máš právě rozečtenou? Kolik knih jsi od začátku roku stihnul přečíst?

Právě dočítám knihu Uchem jehly od Zbigniewa Czendlika. Takové inspirativní a oddechové počtení. Jinak se věnuji hlavně investigativní žurnalistice. Mým oblíbencem je Jaroslav Kmenta. Od začátku roku jsem přečetl čtyři knihy. Někdy se mi stane, že nějakou knihu nechám rozečtenou a pomalinku ji čtu třeba celý rok.

Jiří Radocha nepracuje pouze jako sklepmistr ve Vinařství Radocha, ale také ve vinařství Neoklas ze Šardic. Dá se to vůbec stíhat?

Stíhat se to dá. V první řadě musím říct, že pokud bych neměl doma zaměstnaného svého bratránka, Romana Fridricha, který ve Vinařství Radocha odvádí neskutečné penzum práce a co, hlavně ke všemu přistupuje jako k vlastnímu, nemohl bych v Neoklase vůbec působit. Zapřažena je celá rodina, včetně rodiny manželky. Ti všichni mi vytvářejí podmínky k tomu, že můžu působit i v Neoklase a splnit si tak jednu z věcí, kterou jsem vždycky chtěl. Zkusit si udělat víno ve velkém.

Zůstává Ti ještě čas na koníčky a svou ženu?

Nějaký volný čas mi zůstává, ale určitě ne tolik, kolik bych si přál. Mým velkým koníčkem je myslivost, kterému věnuji většinu svého volného času. Nejvíc mě mrzí, že mé pracovní vytížení odnáší moje žena. Určitě se jí nevěnuji tolik, kolik by si zasloužila a navíc jsem typ člověka, který si práci nosí s sebou domů, takže někdy musí trpět mé vrtochy a špatné nálady, za které nemůže. S tím se nedá nic dělat. Jsem už takový. Chtěl bych ale změnit pár věcí a najít si více času na rodinu, myslím, že to teď bude hodně potřeba ……

Před nedávnem proběhlo slavnostní otevření Salonu vín a všichni jistě ví, že jsi tam zanechal významnou stopu – absolutní vítěz kategorie v červených vínech za Vinařství Radocha a také velký úspěch za Vinařství NEOKLAS Šardice, gratuluji.:) Popiš nám prosím oceněná vína a cestu k úspěchu? :)

Pinot noir 2015, výběr z hroznů je nejlepší víno, které jsme kdy vyrobili. Hrozny jsou z tchánovi vinice ve Starém Poddvorově, z viniční trati Krásná hora. Ročník 2015 byl výborný. Šlo jen o to nechat vínu prostor v sudech delší dobu, aby se naplno mohl rozvinout jeho potenciál. A cesta k úspěchu? Sám nevím….především musím říct, že jsem tomuto vínu od začátku věřil, že se může něco takového povést a pak když to přišlo, tak jsem tomu nevěřil. Ten úspěch mi pořádně došel, až na vyhlašování Salonu vín, když jsem mohl ochutnat všech sto vín, která byla vybrána. Jejich kvalita je obrovská. Doufám, že se nám ještě někdy něco podobného podaří. Do té doby budeme pracovat stejně jako doposud, nebo možná se snažit pracovat ještě líp. A snad ta cesta, kterou jsme si nastavili je správná a povede opět k úspěchu, ať už v podobě ocenění nebo dalšího rozvoje našeho vinařství.

Co se týče Rulandského šedého z Neoklasu, jedná se o ročník 2016. Toto víno zrálo dvanáct měsíců na velkém dubovém sudu. Obrovská výhoda je, že Neoklas hospodaří na téměř 350 hektarech vlastních vinic. Můžeme si tak vybírat z velkého množství kvalitní suroviny na vína, kterým dáme čas a prostor pro zrání.

Zásluhu na tom má především skvělá parta lidí a celý tým. V takovém velkém provozu musíte spoléhat jeden na druhého. Ta práce mě baví hlavně kvůli těm lidem, které tam denně potkávám.

Plánuješ se v letošním roce účastnit i dalších soutěží?

V letošním roce se budeme účastnit Valtických vinných trhů a nominačních soutěží do Salonu vín České republiky. Na další soutěže dávat víno nebudeme. Výše zmiňované soutěže jsou dle mého nejprestižnější v České republice.

Vize vinařství RADOCHA do budoucna (redesign vinařství, přistavění prostor, nové sudy, marketing)?

Počínaje letošním rokem budeme tři roky po sobě sadit vinice v Čejkovicích a ve Starém Poddvorově. Plánuji dodělat sklep v ulici Na Bařině, který slouží jako prezentační a degustační prostory pro naše zákazníky. Zároveň v něm zrají naše nejlepší vína v barikových sudech. K těmto sudům plánujeme ještě letos pořídit tisíci litrové. To jsou plány pro letošní rok. V dohledné době bych byl velmi rád, abychom se přesunuli do nových výrobních prostor.

Kdo Ti ve vinaření a v obhospodařování vinic nejvíce pomáhá?

Velké díky patří především manželce. Romanovi za to, jak dělá svou práci, kterou troufám si říct, dělá rád. Mojí mamce, babičce, tchánovi, celé rodině.

Burgenland nebo Alsasko?

Burgenland

Piemonte nebo Champagne?

Champagne

Pinot Noir nebo Chardonnay z dubového sudu ležící přes 14 měsíců? :)

Pinot noir

Pokud chcete ochutnat náš Pinot a spoustu dalších skvělých vín, navštivte Čejkovice 13 .4. naše sdružení pro Vás opět připravilo akci – Vinná stezka, kdy můžete ochutnat vína přímo na vinici. Přijďte….budeme se na Vás těšit.