Víno z Čejkovic

Prázdninové chutnání - Zemědělská a.s.

Opět čtvrtek. V předchozích letech čtvrtečnické ochutnávky končily právě v tomto období, ale díky nárůstu členů budeme rádi, pokud stihneme projít všechny sklepy do vinobraní :)

Počasí nás mnohých vyhání ze studených sklepů do vyhřátých vinic a tak se již nescházíme v plném počtu jako obvykle. Někteří již dovádějí na dovolených jak v tuzemsku, tak v zahraničí a nabírají síly před blížícím se vinobraním.

Zemědělská a.s. v současné době hospodaří na 230 ha vinic, z nichž 200 ha je plodných, 30 ha mladých a 4 ha podnožové révy. Průměrné stáří vinic je asi 16 let, což svědčí o dobré hospodářské politice podniku. Ročně se vysazuje 3-5 ha nových vinic.

Ochutnávku jsme začali jakostním Veltlínským zeleným  2011, který působí velmi příjemně, odrůdově. Jako další byl Müller thurgau, jenž po prvním přivonění působil lehce muškátovým štychem. Následoval Muškát moravský jakostní s výraznou aromatikou, plnou a kulatou chutí. Minerální s odrůdovou aromatikou byl Ryzlink vlašský jakostní. Velmi pevně působil Ryzlink rýnský jakostní s odrůdovou aromatikou a pikantní kyselinkou. Nejsušším vzorkem bylo Rulandské šedé s jedním gramem cukru a 13 procenty alkoholu. Nutno dodat, že jsme z ročníku 2011 degustovali pouze suchá vína.

V rodině rulandských odrůd následovalo Rulandské bílé pozdní sběr se silnou ovocnou aromatikou a překvapivě nižší kyselinkou. Největší nadšení zvedlo Chardonnay pozdní sběr 2011. Toto víno pochází z velmi aromatických klonů a patří každoročně mezi nejméně kyselé Chardonnay v Čejkovicích. Aromatika žlutého melounu a srovnané hodnoty zbytkového cukru a kyselin zapůsobily. Bílá vína zakončil lehký, nevtíravý Tramín červený v pozdním sběru.

Přechod k červeným vínům obstaralo Zweigeltrebe rosé jakostní lehce lososové barvy a aromatikou přezrálých jahod a lesního ovoce. Plná chuť doplněná lehkým zbytkovým cukrem víno předurčuje právě pro letní prázdninové dny.
Jakostní Modrý portugal granátové barvy mnohé z nás zaujal. Modrý portugal patří do Čejkovic a je jen škoda, že mizí z nabídky vinařských firem. Svatovavřinecké ukázalo, že je to odrůda, s kterou se musí v našich vinicích počítat. Pokud je dobrý ročník pro tuto odrůdu, tak z ní bývají jedny z nejlepších červených vín v naší oblasti. Tento vzorek v aromatice skloubil silnou ovocnost s až lehce kabernetovými tóny. Chuť ovocná s převažující švestkou.

Závěrem degustace při poděkování za ochutnávku otevřel technolog Karel Michna Veltlínské zelené 2007 slámové víno. Aromatika lískového oříšku a čerstvého sušeného sena se spolu s 66 gramy zbytkového cukru a 11% alkoholu nádherně spojily.