Víno z Čejkovic

Čtvrtečnická premiéra - vinařství Novotný

Pavel Novotný si tento čtvrtek odbyl svoji degustační premiéru ve spolku Čtvrtečníků. Pozval nás do nových prostor informačního centra v prostorách vinařství Sýkora, kde jsme mohli ochutnat asi dvacet vzorků vín, jak z ročníku 2011, tak starších. Nejstarší ročník pocházel z roku 2004. Ale pěkně popořádku.
Ochutnávku otevřel mladý Müller thurgau se zbytkovým cukrem 5,5 g/l a kyselinou 5,7 g/l. Svěží, ovocný müller nastartoval naše chuťové buňky :)
Netradičně následoval velmi jemný, nevtíravý Tramín červený vyráběný bez macerace, lisovaný ihned po mletí.
Rulandské šedé se projevilo výraznou chlebovinkou a vyšším obsahem kyselin. Suché rulandské šedé dnes již bývá vzácným vzorkem.
Velmi povedeným bylo Zweigeltrebe rosé s aromatikou višňového jogurtu a nižší kyselinkou. Muškát moravský sbíraný při 19°NM zaujal svěžestí a  odrůdovou aromatikou.
Zajímavé cuvée vzniklo nedostatkem nádob při školení vína. Cuvée ve složení 60% Ryzlinku rýnského, 20% Veltlínského zeleného a 20% Zweigeltrebe rosé zaujalo většinu osazenstva levého stolu.
Poslední dvě bílá vína byla pomyslně na nejvyšších stupíncích v hodnoceních degustátorů. Jednalo se o Ryzlink rýnský a Hibernal, který jako jediné bílé víno obsahoval vyšší zbytkový cukr a to 26 g/l. S aromatikou broskví a černého rybízu si to naprosto zasloužil.
Z červených vín jsme ochutnali Alibernet, Modrý portugal a Neronet. Největší chválu sklidil překvapivě Modrý portugal, nádherně ovocný, čistě odbouraný s plnou ovocnou chutí. Opět se potvrtdilo, že k nám ten portugal patří.
Z archivních vín vyzvednu klasicky vyráběný Ryzlink rýnský 2006 intenzivní zlatavé barvy, lehce petrolejových tónů s pikantní kyselinkou. Na vzorku Neuburského 2004 již byla znát lahvová zralost. Celou degustaci zakončil vinař netradičním archivem a to Muškátem moravský 2004. "...když jsou nějaké pohřby, tak se to vytahne..."
Pokud Vám jméno Pavel Novotný nic neříká, tak si jeho vína budete moci ochutnat na VIII. Dnu otevřených sklepů, kdy Vám svá vína představí jako host v jednom čejkovickém sklípku. Tak na shledanou.