Víno z Čejkovic

Na zámku s Pavlem Červenkou

 Vína Pavla Červenky jsme degustovali v příjemném prostředí místního zámku. Pavel si pro nás přichystal všechna mladá vína z ročníku 2012 a širokou řádku vín starších. Na své si přišli především milovníci vín suchých. Pavlova nabídka mladé kolekce není tak široká, takže vzniklo dost prostoru pro diskuze k jednotlivým vínům.
Veltlínské zelené se vyznačovalo vůní lipového květu s chutí pepře a mandlí. Vůně chlebové kůrky a sušeného ovoce dominovalo u Rulandského šedého. Obě vína měla zbytkový cukr do jednoho gramu. Ringlový kompot a květnatost byla výsadou Ryzlinku rýnského. Chut' pikantní, lehce oříšková. Nejvíce ovocnosti bylo ve vzorku Chardonnay. Muškát moravský se projevil vůní meruněk a intenzivní kořenitostí. Posledním bílým vínem byl Tramín ve výběru z hroznů s vyšším alkoholem a deseti gramy cukru. Tramín komplexní aromatiky od medu, mandarinky až po kmín.
Intenzivně ovocnou chut a vůní upražených oříšků jsme cítili u Modrého portugalu z roku 2011.Mladý Zweigeltrebe byl višňovo třešňový s chutí višní naložených v rumu. Tento vzorek odstartoval srovnání starších vín této odrůdy a to z ročníků 2011, 2009, 2006 a 2002. Ročník 2011 byl hodně ovocný s převahou malin a chutí čerstvé pryskyřice a peprmintu. Ukázkou skvělého ročníku byl Zweigeltrebe 2009. Nazrálý, kulatý, plný, prostě skvělý vzorek.
Od červených vín jsme přešli k Ryzlinku rýnskému 2010, jenž si pořád drží svoji kyselinku, k lehce angreštovému Veltlínskému zelenému 2011 a chlebové Rulandě šedé 2011.
K dalšímu srovnání vybral Pavel jeho vlajkovou odrůdu Merlot. Srovnali jsme si ročníky 2012 (ty aktuálně leží v barikových sudech různé značky), 2011, 2010 a 2009. Největší chválu sklidil Merlot ročníku 2009.
Rulandské modré 2009 opět dokázalo sílu tehdejšího ročníku. Nádherně uzrálé víno s vůní i chutí vařených povidel. Rulanda z roku 2011 ještě leží v barikových sudech a ještě tam nějaký čas zústane, což nebude určitě na škodu. Před závěrečnou sladkou tečkou jsme ještě ochutnali Rulandské šedé z roku 2006. Víno sytější barvy a jemné ořechové vůně.
Po řadě suchých vín jsme doplnili cukr v krvi ledovým vínem z odrůdy Zweigeltrebe.