Víno z Čejkovic

Nejen kulinářský zážitek u Škrobáků

Degustačním večerem provázeli Martin a Standa Škrobákovi. Ti přichystali pětadvacet vín nejen ročníku 2012. Pokud pijete vína z tohoto vinařství, tak jste si mohli všimnout změny adjustáže lahví. Přechod k moderní etiketě a uzavírání lahví šroubovým uzávěrem pochválili všichni přítomní.Nadšení některých nebralo konce a několikrát během degustace se diskuze k této velmi povedené etiketě opět vrátila.
Kabinetní Müller thurgau na zavínění byl naprosto vhodný. Aromatický, lehký. Květnatým buketem a svěží kyselinkou se představilo Sylvánské zelené. Ryzlink vlašský naopak vybízí k archivaci. Víno se zřetelným potenciálem. Chardonnay - vůně žlutého melounu a chut' sušených banánů, příjemně suché víno. Příjemně výrazný Sauvignon zavoněl limetkami, rybízem a mátou. Suchá vína završilo odrůdové Rulandské šedé.
Rulandské bílé s patnácti gramy zbytkového cukru působilo dojmem hotového vína. Pevnost a kulatost získává každoročně z jílovité půdy, v které se pěstuje. Aromatikou pepře a lípy se zaskvěl Ryzlink rýnský v pozdním sběru. Naprosto odrůdový, plný, svěží. Vlajkovou lodí vinařství je Aurelius. Aroma broskve a lískového oříšku, lehce botrytické. Hrozny byly sbírány nadvakrát. První sběr dosáhl cukernatosti 24°NM a byl zakvašen vybraným druhem kvasinek. Druhá část vyzrála na 27°NM a byla kvašena bez přídavku kvasinek. Po dokvašení došlo ke spojení těchto dvou mladých vín. Ve výsledku činí analytika 22 g cukru a 6,9 g kyselin.

"...hoši,kdo má ve sklepě hlavní slovo?...mamka :)"

Tramín se stejným zbytkovým cukrem jako předchozí víno voněl po přezrálém banánu, kvěninách a bílých růžích. Scarabeus je známkové víno nejvyšší kvality vinaře. Je vyroben z Rulandského šedého, které zrálo rok v nových barikových sudech. Víno s chutí kofily a čtrnácty procenty alkoholu nás velmi oslovilo.
Závěrem přišle Ryzlink rýnský se šedesáti gramy cukru a nízkým alkoholem. Pokus vytvořit nízkoalkoholní víno ve stylu moselských vín. Dodám, že velmi zdařilý pokus.
Zajímavostí vinařství je také výroba rosé vína z barvířky Alibernet. Kabinetní víno intenzivní vůně kompotů, švestek, rybízů s lehce kopřivovou dochutí.
Modrý portugal byl prvním červeným. Lehký podbízivý letní vzorek. Dornfeldery jsme ochutnali dva. Jeden z nerezu záměrně ovocného charakteru a druhý z použitých barikových sudů. V sudech zatím také leží následná Cabernet Moravia. Červený Scarabeus vyrábí Škrobáci z Rulandského modrého. Ročník 2011 ležel rok v sudech a dosáhl při sběru 27°NM.
Aurelius 2002 zrál v novém barikovém sudu z francouzského dřeva. Výborné víno se stopami jemné botrytidy.
"...esi toto víno nekdo odleje, tak at' nechodí ve čtvrtky..."
Sladkou tečkou byl Tramín slámové víno 2011 a Alibernet ledové 2011 s vůní brusinek a višňového kompotu a chutí rybízů a jahodového džemu. A pak přišel dort ve tvaru Scarabea.