Víno z Čejkovic

Hřiba & Robek na Zámku

V prostorách zámeckého baru nás přivítal Pavel Hřiba z vinařství Hřiba & Robek. Jako první zavíňovací vzorek jsme dostali velmi netradiční Ryzlink rýnský z roku 2010 s analytikou 12 g/l kyselin a 9 g/l cukru. A vězte, že při této kombinaci nebylo po cukru ani stopy. Následujícím vzorkem bylo růžové cuvée složené z 30% z Cabernetu sauvignon a 70% z odrůdy Zweigeltrebe. Jednalo se o velmi zdařilou kombinaci s velmi ovocnou aromatikou i chutí. V archivu se našla i jedna zapomenutá lahev posledního svatomartinského vína a to Muškátu moravského. Velmi příjemné víno citrusové vůně s kořenitou chutí a stopách po zelené broskvi. Veltlínské zelené 2012 bylo velmi minerální intenzivní chutě. Chardonnay 2012 se vyznačovalo jemně esterovými tóny a svěží kyselinkou. Sauvignon z roku 2010 se vyznačoval jemnými rybízovo-medovými tóny s čitelnou kyselinkou. Analytika tohoto vína byla 9 g/l kyselin i zbytkového cukru. U Sauvignonu 2011 jsme mohli srovnat stejné víno nalahvované pod šroub a pod korek. Zvítězila varianta pod šroubem, kde víno bylo podstatně ovocnější a působilo mladším a svěžejším dojmem. Následně Pavel připravil srovnání odrůd v posledních třech ročnících. První bylo srovnání odrůdy Rulandské bílé všechny ve výběru z hroznů. Největší ohlas sklidilo víno z ročníku 2011, které bylo velmi odrůdové, čisté, tělnaté s jistou budoucností. Pří srovnání odrůdy Tramín červený zvítězil ročník 2010, kdy tento Tramín dosáhl kyselin 8 g/l. Tato kyselina osvěžila neskutečně toto víno a spolu s intenzivní kořenitostí mu dodala glanc.
Posledním bílým vínem bylo Chardonnay 2011 se 17 g zbytkového cukru. Jednalo se o nejsladší víno večera. Hrozny pocházely z Tvrdonic, ve vůni byly cítit tóny rozemletého lískového oříšku a v chuti bylo víno příjemně minerální s pikantní kyselinkou.

"...zastrkuju, zastrkuju a pak zjistím, že je to lebeda..."

Přechod do červených vín obstaral jemně ovocný jakostní Modrý portugal. Cabernet Sauvignon 2011 se projevoval jemnými tóny zelené papriky a černého ovoce. Nejzdařilejší bylo Rulandské modré 2011 intenzivní vůně i chutě. Plně odrůdové víno žádající optimální atmosféru pro vychutnání.
Pavel pojal dnešní degustaci jako průřez produkcí vinařství od roku 2010 až po mladá vína. Bylo zajímavé srovnat si jednotlivé ročníky i odrůdy. Děkujeme.