Víno z Čejkovic

Čtvrtek u nejmladšího člena sdružení - Tomáše Hajducha

Dnes jsme byli opět pozvání na čtvrtek, a to od nejmladšího člena sdružení a zároveň nejmladšího vinařství našeho sdružení – vinařství Tomáše Hajducha. Degustace celkem 15 vzorků byla svižná. Měli jsme možnost se vyjádřit k devíti vzorkům bílých vín z ročníku 2016, dvěma červeným vínům z téhož ročníku a nakonec pro porovnání a připomenutí ke čtyřem vzorkům z ročníku 2015. Na stole bylo co k zakousnutí, výborná domácí slanina, domácí kozí sýr, čerstvý chléb a nechyběla také zauzená šunka z Hodonínského Kauflandu... :)))

 

Vše tedy nachytáno a vrhnuli jsme se na startovní vzorek, kterým bylo Sylvánské Zelené (MZV). Jak každý jistě ví, tato odrůda patřila již koncem 19., začátkem 20. století k nejpěstovanějším odrůdám ve střední Evropě, tedy i na Moravě, proto se rozhodl i Tomáš uspokojovat své chuťové buňky svých zákazníků touto odrůdou. Sylván hodnotíme jako krásně odrůdové víno.

Ryzlink Rýnský – myšlenka prokvasit do sucha, opět velice dobře vyplněný vyzrálý Rýňák s ovocně otvírajícími se tóny ve skleničce. Dále jsme měli Sauvignon s 21°NM při sběru, Chardonnay s 23°NM při sběru, Hibernal a Muškát Moravský s krásnou kořenitou dochutí. Velice nás zaujal Tramín, macerovaný cca 24 hod. Tomáš říká, že v moštu měl cca 6,5 % kys., od té doby zatím neměřil. Každopádně po dopití Tramínu krásnou vůni banánů ze skleničky ne a ne dostat..:)).

Rulandské šedé zpracováno ze dvou vinic, jedno prokvášeno do sucha a druhé ponecháno se zbytkem, následně zkupážováno, kde cílem bylo dosáhnout senzorické stability a to se opravdu Tomášovi povedlo. Po Rulandě jsme do skleničky dostali Medovinu (leží v barikovém sudu a minimálně rok ležet bude, cca 14% alk., dělán na sketových kvasinkách) – ano, taky nás to udivilo..::)), ale výborné zpestření a zakončení bílých vín z ročníku 2016.

Po bílých vínech jsme si opět nabídli výbornou domácí slaninu, domácí kozí sýr, čerstvý chléb, zauzenou šunku z Hodonínského Kauflandu a přešli na vína červená ..:))) - Dornfelder a Rulandské modré. Dornfelder s plnou sytou barvu, odbouraný a Pinot ležící ve dvouletých sudech, také bez síry ve výběru z hroznů byli skvělým zakončením dnešní čtvrteční degustace. 

LK