Víno z Čejkovic

Rozhovor se Stanislavem Škrobák, zastupující vinařství Škrobák...

Po zdařilém plese jsme navštívili dalšího Čejkovického vinaře, který je ve vedení sdružení Čtvrtečníci a to Standu Škrobáka. Je jedním ze dvou hlavních technologů ve vinařství, jedním ze dvou degustátorů a jedním ze tří vizionářů jejich skvělého vinařství…:)

Kolik je Ti let, co jsi studoval?

Jsem porevoluční dítě, takže je mi 26 let. Stejně jako brácha mám vystudovanou Střední vinařskou školu ve Valticích a poté Zahradnickou fakultu Mendelovy univerzity, obor Vinohradnictví a vinařství.

Jaká byla Tvá cesta k vínu a provozování této krásné bohulibé činnosti?

Vinařství je v naší rodině pevně ukotveno. Do vinohradu jsem chodil už jako malý a nikdy mě nenapadlo, že bych mohl v životě dělat něco jiného. Do vinařství jsem se zamiloval a jsem velice vděčný rodičům za to, že mě k němu vedli.

Jsi rodilý Čejkovják?

Máme vypracovaný rodokmen naší rodiny 6 generací zpět až před rok 1800 a všichni předkové z větve Škrobáků žili v Čejkovicích. Ano, cítím se být Čejkovjákem!

Vím také, že ses zúčastnil soutěže ve střihu vinné révy?

Řez je nejdůležitější pracovní operace ve vinici, takže je správné, že se v této disciplíně dokonce soutěží. Já se soutěží pravidelně účastním a pár pěkných úspěchů za sebou mám.

Máš plány se opět téhle soutěže zúčastnit? 

Letošní soutěž už byla. Já jsem ale závodění prozatím odložil na hřebík a už druhý rok jsem byl součástí poroty, která hodnotí soutěžící. Což je pro mě taky samozřejmě radost a zkušenost. Věřím ale, že si ještě někdy znovu zasoutěžím.

Co Tě na povolání vinaře nejvíce baví a s jakým počtem lahví máš v plánu letos přijít na trh?

To co mě neskutečně baví je různorodost. Každý ročník je jiný a nic se znovu neopakuje. Vinařství je jedinečný obor, kdy se v jedné firmě provádí všechno od vinice přes výrobu až po prodej. A toto mě baví, ten skutečný produkt, který za námi stojí a když za něho sklidíme pochvaly a ocenění, tak je to ještě lepší.

Jak hodnotíš a vidíš ročník 2016?

Moc dobře nezačal, protože nás postihly jarní mrazy, takže úroda byla nižší. Zato kvalita je vynikající. Hodně nám pomohlo krásné počasí během sklizně a díky němu jsme sklízeli krásně vyzrálé a zdravé hrozny. Všechny odrůdy se nám podařilo sklidit v cukernatosti, jakou jsme potřebovali. Řekl bych, že poměr cukrů a kyselin byl téměř ideální a bílá vína budou perfektní.

Kolik ha obhospodařuješ a kdo Ti s tím pomáhá?

Máme 10 hektarů a jsme na to 4. Já s bratrem a rodiči. Další 2 hektary budeme vysazovat, takže se určitě nenudíme.

Jaká je Tvá oblíbená láhev vína a jakou láhev jsi včera u „papírování“ vypil? 

Včera jsem byl na „čtvrtku“ u Pastorků, takže celý jejich sortiment. Jinak samozřejmě po večerech zkoumám jak naše vína, tak vína konkurence, srovnávám a hledám, jak dělat vína ještě lepší. Jinak na zimní večer je samozřejmě nejlepší Pinot noir

Plánuješ v letošním roce nějakou návštěvu zahraničního vinařství?

Chtěl jsem jet letos na stáž na vinobraní do Jihoafrické republiky. Bohužel to nevyšlo, takže mám poučení pro příští rok, že to musím začít řešit dřív. Jinak samozřejmě nějaké cesty chystáme. Například v květnu určitě nebudu chybět na otevřených sklepech ve Wachau.

Vím také, že máš v sortimentu jako jeden z mála Čejkovických vinařů sekt, plánuješ v tomhle pokračovat?

To určitě ano. Morava je na sekty velmi vhodná oblast, protože máme ve vínech dostatek kyselin. A navíc ve vinařství pořádáme svatby a tam se samozřejmě sektu vypije hodně...:)

Která viniční trať v Čejkovicích je Ti nejsympatičtější a má podle Tebe nejtypičtější moravsko-čejkovický terroir?

Naše nejlepší trať na bílá vína je Helezný díl. Většina svahů je orientována na jih, půda má vyšší obsah vápna. Zkrátka pro bílé ideální. Na červené se nám osvědčila Stará hora, ale tam je to taky nepochybně tím, že tam máme náš nejstarší vinohrad, který má už 43 let. Jinak se mě docela líbí Novosady, ale tam zatím vinohrad nemáme.

Jaká je Tvá nejoblíbenější odrůda?

Z červených nepochybně Pinot noir. Tam není pochyb. To je odrůda, která je jako dělaná pro naše klimatické podmínky a myslím, že její pravý potenciál ještě objevíme. Z bílých jednoznačného favorita nemám, ale mám rád Ryzlink a Rulandské bílé.

Už jsi byl letos střihat? :)

Samozřejmě. Letos jsme to stihli nějak rychle. Ještě asi týden a bude hotovo.

Jak si myslíš nebo doufáš, že bude vypadat Tvé vinařství za 7-10 let (jaké jsou Tvé cíle)?

Plánů je samozřejmě hodně. To je hodně důležité, mít smělé plány do budoucna. Chystáme docela zásadní proměnu vzhledu a nabízených služeb našeho vinařství. Co se týče vína, tak bychom se rádi ještě více zaměřili na odrůdy, které se nám líbí a kterým se u nás daří. Taky bychom chtěli rozšířit naši kapacitu v dřevěných sudech a začít tak vyrábět více vín v sudech. A hlavně se neustále držet moderních trendů, nebo je dokonce určovat.

Kde všude jsou Tvá vína k dostání? (myslím tím gastro, TOP vinotéky, atd.)

Nejraději prodáváme víno přímo u nás, to je samozřejmě kontakt se zákazníkem nejlepší. Jinak jsou to samozřejmě vinotéky a restaurace po celé republice.

 

Jaké jsou Tvé koníčky a jak relaxuješ, když zrovna nejsi na degustaci nebo ve vinařství?

Většinou relaxuji s vínem. A k vínu samozřejmě patří dobrá společnost, takže nikdy nechybí budoucí manželka nebo přátelé. Největší zálibou kromě vína je cestování, ale to s tím vínem velmi úsce souvisí. Například poslední naše cesta byla do Gruzie, takže si asi dokážete představit, co bylo hlavní náplní...

Jaké víno z Tvé produkce bys doporučil své nejmilovanější osobě na planetě?

Bezpochyby Pinot Noir. Naštěstí ho taky miluje!

 

LK