Víno z Čejkovic

Ročník 2011 a Pavel Červenka

Prázdninové období se blíží do své půle, slunečné dny se střídají s deštivými a my Čtvrtečníci ukrajujeme další dílek z koláče letošních degustací. Tentokrát svůj díl z pomyslného koláče odlomil vinař Pavel Červenka.
Prvním vínem ročníku 2011 bylo Veltlínské zelené pozdní sběr, jemně kořenité s pikantní kyselinkou. Víno vhodné do letních dnů. Následoval kabinetní Müller thurgau označený jako "kopačkový" víno či víno na kolo.
Ryzlink rýnský je tradičně vyráběn bez přídavku kvasinek a míchán na jemných kalech. Odrůdové, plné, suché víno s potenciálem zrání. Rulandské šedé výběr z hroznů prokvasilo taktéž do sucha. Víno se šesti gramy zbytkového cukru a vyšším alkoholem působí velmi pevným dojmem v chuti a skrývá v sobě velký potenciál k ležení.
Po hutné rulandě přišel lehký Muškát moravský sbíraný na dvakrát kvůli obsahu kyselin. Aromatika sušené meruňky, limetkové kůry a nižší obsah alkoholu toto víno pozvedli na jedno z nejlépe námi hodnocených vín.
Pavel je známým vyznavačem suchých vín, ale i přesto jsme mohli ochutnat dvě polosuchá vína z jeho produkce. Prvním bylo Chardonnay výběr z hroznů kvašeno spontánně a druhým byl Tramín červený výběr z hroznů, velmi kořenité, plné, hutné víno.
Do červených vín jsme vpluli Modrým portugalem v pozdním sběru. Lehké červené víno odrůdové aromatiky vhodné k jídlu a ke každodennímu pití. Po Zweigeltrebe pozdní sběr přišlo na řadu Rulandské modré výběr z hroznů. Víno ležící v dřevěném sudu s předpokladem ležení minimálně dalších 12 měsíců nadchlo většinu degustujících.
Po příjemné kolekci mladých vín jsme ještě nevěděli co nás dál čeká. A nebylo toho málo. Pavel šáhl pro vína až ročníku 2006. Ale postupně.
Veltlínské zelené 2010 pozdní sběr s vůní chleba s máslem a medem a chutí zeleného jablka a pikantní kyselinkou připoměl přítomným podmínky ročníku 2010. Pro srovnání přišel Veltlín ročníku 2009 intenzivně pepřový a minerální. Ze stejného ročníku pocházel i Muškát moravský s aromatikou černého rybízu, meruňky a limetky. Další srovnání přišlo u odrůdy Tramín červený, oba v přívlastku výběr z hroznů a ročníku 2010 a 2009.
Ze starších červených vín jsme nejprve ochutnali Zweigeltrebe 2010 pozdní sběr a Rulandské modré pozdní sběr 2009. Po těchto dvou vínech následovala řada Merlotů, kterými je Pavel vyhlášený. Ochutnali jsme ročníky 2011, 2010, 2009, 2008 a 2006.
Mladý Merlot zraje v dubovém sudu a na své mládí je již velmi jemný, plný a velice atraktivní. Velmi uhlazeným a zralým dojmem působil Merlot ročníku 2008. Nejvíce obdivu sklidil nejstarší vzorek, který zrál v novém barikovém sudu značky Mercier. V aromatice kandované ovoce a v chuti třešně, višně. Prostě borec na konec. A přátelé, pokud najdete ve svém archivu některý z těchto Merlotů, tak buďte rádi páč se máte na to těšit.