Víno z Čejkovic

Degustace v novém u Škrobáků!

Dnešní čtvrtek byl pro některé z nás i kolaudační. Bratři Stanislav a Martin Škrobákovi nás pozvali do nově vybudovaných degustačních prostor nad sklepem. Prostory ještě nejsou stoprocentně hotové, ale už teď je to všechno moc hezké. Můžeme doporučit osobní návštěvu :)
Aby se kolaudace dobře zapila, tak rodina Škrobákova připravila velmi bohatou nabídku vín, ale i výtečných jídel.
Při prohlídce nových prostor jsme usrkávali mladé Sylvánské zelené a Müller thurgau s vůní banánů a ananasů. Veškerá réva vinná v tomto vinařství je pěstována v bio kvalitě. Prvním vínem, které bude označeno bio je Ryzlink rýnský. Rmut ležel 17 hodin a víno bylo mícháno do března na jemných kalech. Velmi zajímavý ryzlink s jasným potenciálem zrání. Vyšší kyselinku, ale i zbytkový cukr mělo Chardonnay. Velmi odrůdové a díky zbytkovému cukru velmi příjemné suché víno. Sauvignon měl zbytkový cukr pod jeden gram, ale i přesto velmi tělnaté a plné víno s vůněmi rozmačkaných angreštů.
Rulandské bílé s téměř vyrovnaným poměrem cukru a kyselin též velmi zaujalo. Rulandské bílé patří mezi vlajkové lodi tohoto vinařství a každoročně s tímto vínem sklízí velké úspěchy. Tramín opět ukázal, že je to odrůda patřící do Čejkovic. Pravdou je, že nová výsadba je z části z oček z vyhlášené čejkovické trati Příční.

"...Kubo nehoupej se!..."

Jediným výběrem z hroznů v ročníku 2013 bylo Rulandské šedé. Další oblíbenou odrůdou Škrobáků je Aurelius. K tomuto vínu jsme ochutnali fík zapečený v parmské šunce plněný kozím sýrem s bagetkou. Co dodat. Výtečné. Hodně pozitivní diskuze se zvedlo u odrůdy Rulandské bílé 2012. Víno vyráběné bez přídavku síry dodneška ležící na jemných kalech. Macerovalo sedm dní na slupkách, kvašené bez chlazení i kvasinek. Novinkou mezi víny je Frizzante Zweigeltrebe rosé. 15 gramů zbytkového cukru, silná ovocnost ve vůni a bohatá jahodovo malinová chuť nás přenesla do letních pohodových večerů.
Další zajímavostí je rosé z odrůdy Alibernet. Vůně zralých makovic a papriky ve vůni a tmavě růžová barva vína z něj dělají víno, které si zájem vínomilců určitě zaslouží.
Rulandské modré s označením staré vinice je také dodnes na jemných kalech, leží v nových barikových sudech značky Demptos. Jedná se opět o vybrané klony, které si Škrobáci vyselektovali dle svých představ.
Následoval Dornfelder v pozdním sběru s příjemnou aromatikou a bohatou třešňovou chutí. Velmi povedeným vínem byl také Alibernet. Víno intenzivní barvy a silné chuti s náznakem jemného zbytkového cukru.
Z archivních vín jsme ochutnali Neuburské 1999. Víno velmi příjemné, lehce medové s velmi pikantní kyselinkou.
Na závěr přišel Ryzlink vlašský ledové víno. Tento vzorek ještě v tuto dobu kvasí, ale aromaticky i chuťově v sobě skrývá velký potenciál.