Víno z Čejkovic

V bílém domě u Novotných

Vinařství Pavla Novotného je jedno ze služebně nejmladších vínařství mezi Čtvrtečníky. Tento týden jsme zavítali do tohoto vinařství poprvé, protože předchozí degustace byly vždy na jiném místě. Ročník 2013 Pavel zpracoval v nově zrekonstruovaných prostorách v blízkosti místní školy, kde je i útulná degustační místnost. Při čekání na úder osmé hodiny jsme vyplnili Müllerem thurgau. Následovali tři vzorky, které ještě nejsou nalahvovány. Velmi příjemné bylo Neuburské s jemnými rozinkovými tóny. V letním stylu byl vyroben Muškát moravský. Nižší alkohol, příjemný nevtíravý buket. Zajímavostí bylo cuvée ze všech již slahvovaných odrůd. Toto víno nebylo zprvu představeno a nejvíce se tipoval Hibernal a Sauvignon. Krásná aromatika černého rybízu a angreštů zaujala snad každého přítomného.
Jednou z Pavlových velmi oblíbených odrůd jak ve výrobě tak ve skleničce je Sylvánské zelené. Velmi povedený vzorek s odkazem na ročník 2014 - 10,2 g/l kyselin a 11 g/l zbytkový cukr. Víno velmi vitální a šťavnaté. Přes odrůdový Ryzlink rýnský jsme se dostali k Frankovce rosé. Intenzivní vůně třešní v jogurtu, nádherná barva a plná až kabernetová dochuť vystřelila toto rosé mezi nejlépe hodnocená vína večera.

...máš ideální židle pro pana Šamšulu, on se pořád houpe... já sem střední školu strávil na zadních nohách...

Ze staré vinice pocházel Tramín ročníku 2012. Víno zlatožluté barvy s kořenitou aromatikou a jemnou a pevnou chutí. Mladý Sauvignon byl vyroben v novozélandském stylu s harmonickou bezovou chutí. Hibernal byl označen jako ultralíbivé víno. Aroma černého rybízu, zeleného bomparu s příjemným zbytkovým cukrem.
Již málokdy chutnáme Modrý portugal, ale patřil mezi nejlepší červená vína. Vůně černého ovoce a višní s pevnějším tělem se moc líbil. Povedený byl také Merlot z místních vinic.
Na závěr jsme srovnali dva Neronety. Mladý s vůní borůvek se smetanou a tóny až do portského a starší z ročniku 2012 s tóny jemné mléčné čokolády.

...to mám na pohřby, svatby a další důležité události...

Touto větou Pavel uvedl starší vzorky z archivu a to Neuburské 2004 a Ryzlink vlašský 2001.