Víno z Čejkovic

Čtvrteční pozvání z rodinného vinařství Vydařelý & Holomáč

Uplynulý čtvrtek jsme dostali pozvání od Peťě Vydařelého, syna, synovce a vnuka těchto dvou zmíněných příjmení. Jejich vinařství má již více jak šestadvacetiletou tradici a evidentně i skvělý další potenciál. Jak říká tatínek Petra, pan Milan Vydařelý: „ Mládí vpřed.“ A jak řekl, tak se také stalo. Celou degustaci o více jak dvaceti vzorcích vedl Peťa a otec se strýcem ho jen doplňovali.

Prvním vzorkem bylo Chardonnay s 3,1g/l zbytkovým cukrem a 6,1 g/l kyselin. Všechny hrozny jsou z viniční trati Noviny. Dále jsme pokračovali Ryzlinkem Rýnským, který byl až do nového roku míchán na kvasnicích (3,1 g/l cukru, 6,4g/l kyselin). Z Rýňáku vyčnívali krásné voňavé angreštové tóny s minerální plností. Poté Děvín z trati Novosady, který měl při sběru 20 °NM. Víno mělo 12,3% alk., 9,4g/l zbytkového cukru a cca 7,1g/l kyselin. U tohoto vzorku Peťa podotýká, že měli malou výlisnost, odhaduje asi kolem 63%. 

V pořadí čtvrtým vzorkem byla Pálava, kterou mají nově vysazenou v trati Noviny. Pátý vzorek Irsai Oliver ve výběru z hroznů, který byl 3 dny macerován s 4,5g/l kyselin a 13,6% alk. – víno je krásně plné, květnaté, ve vůni připomínajíc rozinky, med a Milan dodává, že každoročně ho dostanou do výběru z hroznů. Moc příjemný vzorek.

Po Irsaji jsme ochutnali dvě vína polosuchá, Rulandu šedou a Rulandu bílou. Rulanda šedá kvasila v nerezu, následně až v plastu dodán bentonit. Rulnada bílá s krásnou dochutí uzrálé broskve a nepopsatelnou vůni čerstvého chlebu. Oba vzorky velice příjemné. Po těchto starobylých francouzských odrůdách jsme chutnali odrůdový, typický Hibernal, který si prošel deseti denní macerací a v láhvi je krátce, necelé 3 měsíce. Cuvée Poutník, ze tří odrůd (Sylvánské zelené, Tramín a Chorvát), Solaris, který měl při sběru 25 °NM a ještě jeden Solaris s 94 g/l zbytkovým cukrem.

Po těchto 12 bílých vzorcích se na nás těšilo dalších 7 červených vín a jedno „roséčko“ z Cabernetu Moravia, u kterého jsme se všichni opět shodli, že se jedná o výjimečný kousek. Víno mělo 12,8% alkoholu, 5,8g/l kyselin. „Při sběru byly 100% zdravé hrozny a naměřili jsme 22 °NM“, dodává Peťa. My se shodujeme na skvělém produktu. Ve víně jsou sympatické tóny čerstvých citrusů a meruňkové marmelády. Dále jsme ochutnali Cabernet Moravia 2015, ležící ve dvou barikových sudech, vzorově odbouraný a odrůdový Neronet 2015, výborný tříslovitý Cabernet Cortis z ročníku 2016, z kterého by měl určitě i velkou radost Pablo Escobara – ve víně dominují krásné tóny máku – makovic, Neronet, Dornfelder a nakonec jsme ochutnali Rulandu modrou z ročníku 2004, skvělé zakončení večera ...

 

 

 

 

 

LK