Víno z Čejkovic

Pozor, tady je Hajduchovo... Rozhovor s Ing. Tomášem Hajduchem

Řekni nám Tomáši něco o sobě, co Tě k založení vinařství vedlo, kde jsi studoval?

Bude to znít jako klasická fráze, ale vinaření máme v rodu. Vínem se u nás živí strýc a bratranec. Já osobně jsem začínal s vinicemi v Mutěnicích, o které jsem se staral do dob studií na vysoké škole. V tu dobu jsem si vyráběl pár demižonků vína a hrozny prodával. Během studií vinařského oboru na Mendelově univerzitě jsem inklinoval spíše k té sklepní části. Bylo to dáno i naší povinnou praxí, kterou jsem strávil ve středně velké vinařské firmě.

Je Vinařství Hajduch Tvojí hlavní pracovní činností?

Řekl bych, že je to spíše mojí hlavní radostí. Je to "projekt", v kterém bych chtěl převést spoustu myšlenek, které mám v hlavě a které bych rád vyzkoušel. Samozřejmě, že vše nejde jednoduše a rychle, takže nejprve musím dobudovat potřebné zázemí a poté se už vínem budu jen bavit :) 

Vím, že jsi navštívil spolu s dalšími čejkovickými vinaři den otevřených sklepů ve Wachau, jak se Ti líbilo?

Wachau je velmi inspirující místo pro každého vinaře, ale i milovníka dobrého vína. Já říkám, že za vínem se musí jezdit, chutnat ho, diskutovat o něm. Samozřejmě je těžké srovnání toho, jak to vypadá a jak se to dělá ve Wachau a jak u nás, ale člověk si musí vzít příklad a informace a dobře je využít. Dnešní svět je velmi rychlý, mění se trendy, styly, lidé mají velký rozhled, proto ani vinař nemůže sedět doma a říkat si, že má nejlepší vína.

Dáváš přednost vínům moravským nebo raději zahraničním?

Nezáleží mi na původu, ale na kvalitě. Pokud je víno kvalitní, je mi jedno jestli je z Moravy, Rakouska či Argentiny. Horším případem je pro mě zklamání, kdy člověk očekává od vína hodně a opak je pravdou. Samozřejmě vnímání slova kvalita je pro každého člověka jiná.

Jaká je teď pro Tebe největší radost?

V poslední době byly ty radosti dvě. Ta hlavní, že se mi narodila druhá dcera Lucie, a také, že konečně zapršelo :). Výhodou novorozence v domě je, že vína mají dostatek času na dekantaci :)

Otevřel sis na oslavu narození své dcery nějakou "výjimečnou láhev"?

Oslava narození byla bujará a otevřeli se především lahve darované, takže to byla taková ochutnávka letem světem. Ochutnali jsme hodně vzorků a je pravda, že vína byla převážně zahraničního původu. Ale bylo tam i několik lahví z Moravy, především ze starších ročníků.

Na kolika ha se rozkládá Tvé vinařství?

V nynější době osobně nevlastním žádný vinohrad. Mám dva partnery v Čejkovicích, od kterých hrozny dlouhodobě nakupuji. Pro mě osobně je důležité, aby se o vinice člověk staral pečlivě a to je hlavní náplní vinohradníka. Myslím si, že vinohradník a sklepmistr jsou dvě odlišné osoby, které ale musí spolu velmi spolupracovat.

Dlouhé roky jsi pracoval pro sdružení jako tajemník a Tvá práce byla úchvatná, teď vidíš vše "z druhé strany", .... a má otázka je jasná, jak se Ti líbí na druhé straně? :)

Řekl bych, že z pohledu vinaře je to podstatně jednodušší. Ta odpovědnost a stres je hodně veliká. Samozřejmě, že počasí v době konání akcí člověk neovlivní, ale všechno ostatní ano. Ale jednání s lidmi dneska není žádný med a člověk na to musí mít i žaludek. Ve své podstatě, mě tato práce bavila, vždycky jsem se mezi vinaři cítil dobře a snad to i přineslo své ovoce. Ale hodnocení už je na jiných.

Navštěvuješ pravidelně nějaké vinařské výstavy, festivaly vín apod.?

Pokud můžu a je čas, vždycky se někam za vínem vydám. Dříve to byly právě ty výstavy, dnes raději navštěvuji přímo vinařství, kde člověk může nahlédnout přímo do výroby, pobavit se o problémech, předat si poznatky z daného ročníku, či si tak obecně poklábosit.

Máš odběratele i u našich slovenských sousedů?

Pár lahví už v "zahraničí" skončilo, ale je to především díky přátelům, kteří mají rádi víno a jezdí za námi na Moravu. Myslím, že tento trh je velmi zajímavý, spotřeba vína tam narůstá a do Bratislavy je blíž než do Prahy. I v poslední době na akcích v Čejkovicích je slyšet čím dál častěji slovenština.

Jak se připravuješ na den otevřených sklepů, který se u nás v Čejkovicích koná 26.srpna?

To nejdůležitější je již v láhvi, takže přípravy jsou poklidné. Nejsložitější je zajistit optimální teplotu vína. Porucha lednice den před akcí člověku na klidu nepřidá :) Hlavně se dobře vyspat, aby to člověk vydržel s úsměvem a doufat, že bude fajn počasí.

Máš v osobním volnu čas také na nějaké své koníčky?

Největším nynějším koníčkem je můj dům. Sice už bydlíme, ale čekají nás práce kolem domu, takže veškerý čas věnuji stavebním pracem. Nutno dodat, že si u této práce člověk velmi psychicky odpočine.

Čteš rád knihy a jakou muziku rád posloucháš? 

Bohužel toho času není tolik , kolik bych si přál, ale čtení nesmí chybět. Poslední knihou, kterou jsem si koupil je Bratr od Joakima Zandera. Mám rozečteno pár stran, ale jeví se to velmi zajímavě. Rád také poslouchám čtené knihy v rádiu, když jedu z nějaké degustace po noční dálnici. V muzice je jasná volba na heavy metal a tvrdší styly. I nejmenší dceři se krásně usíná při kapelách Iron Maiden, Rage či Hammerfall.

Bude cuveé Lucie? :)

Pojmenovávat víno po svých dětech je v poslední době velmi populární. Nejsem příznivcem rozšiřování sortimentu o další odrůdy, ale letošním cílem je vytvořit základ pro sekt. Tato volba názvu by byla hodně zajímavá, ale ještě si to musím pro

myslet. A je také dost času, než se sekt dostane na trh.

LK