Víno z Čejkovic

Vinařství roku: Zvítězila opět malá firma, Vinařství Škrobák z Hodonínska

Vítězem devátého ročníku soutěže Vinařství roku 2018, pořádané Svazem vinařů ČR, se stalo Vinařství Škrobák. To zároveň zvítězilo v kategorii malé vinařství s produkcí do 50 tisíc litrů za rok. V kategorii střední vinařství do 250 tisíc litrů za rok uspělo vinařství Sonberk a v kategorii velké vinařství komisi nejvíce oslovila Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice.    

Devátý ročník této prestižní soutěže přinesl velmi vysokou a vyrovnanou úroveň všech devíti finalistů, a tedy i složité rozhodování pro odbornou komisi. Ta navštívila všech devět vinařství přímo v jejich sídle, na místě zhodnotila jejich činnost v uplynulém roce. Titul Vinařství roku 2018 však mohl získat jen jeden – Vinařství Škrobák.

Rodina Škrobákových je již po generace pevně spojena s obcí Čejkovice a s pěstováním révy vinné. Ve vinařství se tak angažují rodiče, syn Martin s manželkou Ladislavou a syn Stanislav. V roce 2013 společně vystavěli nové moderní prezentační prostory ve vinařství a v budování pokračují.

„Naší filozofií je dělat špičková vína a spojit je s výbornou gastronomií a kvalitní architekturou. Pro nejbližší roky je tak naším cílem zvýšení výměry vlastních vinic, ale především investice do budovy vinařství s cílem vybudovat moderní vinařský komplex pro všechny milovníky vína,“ říká za Vinařství roku Stanislav Škrobák.

Kombinace tradičních i moderních postupů

Vinařství kombinuje tradiční i moderní postupy. Již od počátku vsadilo na vlastní vinice, což všichni členové rodiny považují za základ pro dokonalé víno. Dnes obhospodařují 11 hektarů vinic a neustále se snaží vinice rozšiřovat.

Předností vinařství jsou především bílá vína, ale vyrábějí i červená, zejména Pinot Noir. Všechna vína odrážejí čejkovický terroir. V nabídce vinařství najdete ale i vína slámová a ledová a podílí se i na výrobě sektu tří čejkovických vinařství 3-SEKT.

Malé vinařství: Vinařství Škrobák (Čejkovice, celkový vítěz)
Střední vinařství: Vinařství Sonberk (Popice, Břeclavsko)
Velké vinařství: Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice (Břeclavsko)

„Vítězné vinařství se vypracovalo rukama hned několika generací prakticky z nuly na dnešní mimořádnou úroveň. Vyrábí prvotřídní vína, ale přináší také celou řadu věcí navíc – od vysoké odborné erudice bratrů Škrobákových, přes citlivou a precizní práci na vinohradech, až po výjimečnou gastronomii, kterou si z rukou dalšího člena rodiny návštěvníci užívají přímo ve vinařství,“ komentuje hlavní důvody rozhodnutí komise prezident pořadatelského Svazu vinařů Tibor Nyitray.

zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/vinarstvim-roku-2018-se-stalo-vinarstvi-skrobak-20190124.html