Víno z Čejkovic

Vinařství Hřiba & Robek

Filozofií jednoho z nejmladších vinařství v Čejkovicích je vyrábět velmi omezenou nabídku vín. V roce 2013 jich duo Hřiba a Robek vyrobilo sedm. Aby čtvrtek nebyl příliš krátký :) přichystal Pavel i vzorky starší a nakonec jsme ochutnali na dvacet vín.

Přivítacím vínem byl svatomartinský Muškát moravský. K našemu překvapení z ročníku 2012. Nutno dodat, že víno bylo v naprostém pořádku. Z téhož roku bylo také růžové cuvée Jonas s vůní bílého kafe, barvou uzeného lososa a složením 70% Zweigeltrebe a 30% Cabernet sauvignon. Ročník 2013 otevřel Muškát ottonel s pěti gramy zbytkového cukru a kyselinkou 6,5 g/l. Nevtíravá, jemná vůně muškátu s příjemnou svěžestí. Netradičně, ale velmi zajímavě byl vyroben Ryzlink rýnský. Lehký zbytkový cukr, vyšší kyselinka a intenzivní ovocné aroma s převahou čerstvě rozkrojené broskve. Pro srovnání jsme ochutnali ryzlink z roku 2011 s již velmi zřetelnými projevy petroleje a sušeného sena.

Intenzivní aromatika byla u Sauvignonu. Vůně černého rybízu, broskví a bezu. Opět jsme si ho srovnali s vínem 2011. Hrozny pochází z tratě Úlehle v Mutěnicích a patří mezi nejvyhlášenější tratě na tuto odrůdu v obci. Poprvé letos vyráběl Pavel odrůdu Rulandské šedé. Polosuché víno s odrůdovou aromatickou a jemnou decentní kyselinkou. Velké srovnání proběhlo u odrůdy Tramín. Zde jsme chutnali tři ročníky - 2013, 2011 a 2010. Toto velmi zajímavé srovnání pravděpodobně nenašlo vítěze. Každý ročník "měl to svý" a bylo pouze na degustujících ke kterému ročníku se přikloní.

"...došli sme se najest ? ... já jo..."

Zweigeltrebe 2013 byl vstupní branou do mladých červených vín. Víno intenzivně ovocné, lehké chuti s příjemnou sytou barvou. Rulandské modré opět s pěknou barvou a ovocností. Víno doteď leží v nerezových nádržích a čeká na sud. Velmi dobrý základ k ležení. Závěr obstaralo portské 2012 ve složení 40% Zweigeltrebe, 40% Frankovka a 20% Alibernet, které leží v novém barikovém sudu.

"...daj to na újezd a nech to ležet. Až ti bude 50 tak to vypijem..."