Víno z Čejkovic

Večerní návštěva ve Vinařství Hradil

Ve čtvrtek jsme zavítali na večerní degustaci k Lukáši Hradilovi. Večer byl plný premiér – poprvé jsme byli pozváni do nově zrekonstruovaných prostor jeho vinařství, poprvé jsme ochutnali Pinot noir, který v jeho širokém portfoliu vín doposud nebyl a který se brzy dostane na trh. Poprvé nám bylo prezentováno víno, které půjde na sekt, tzn. ve vinařství Hradil opět novinka a také jsme poprvé ochutnali Rulandské šedé z roku 1992 a Cabernet Sauvignon z roku 1990…

Při dostavení se nás všech na sedmou hodinu jsme každý dostali do skleničky již zmiňované bílé víno, předseda nás všechny krásně uvítal, oznámil nám, kde jsou záchody a mohla začít řízená degustace.:)) Víno bylo kupážováno v poměru 50% Chardonnay a 50% Pino Gris – klaret s 1,5 g/l zbytkového cukru, 11% alk., 7,5 g/l kys. „Jak jsem již říkal, tohle víno půjde cca do dvou měsíců na sekt. Sekt vnímám jako přidanou hodnotu našeho vinařství. Doposud v naší nabídce nebyl a vzhledem k tomu, že máme v rodině desítky dětí a to znamená desítky oslav ročně, se mi nesmíte divit, proč potřebujeme hodně bublinek na narozeninové oslavy“, říká Lukáš.

Dalším vzorkem bylo Neuburské ročníku 2016, dva dny macerován. Lukáš říká, že mu hrozny konečně po několika letech krásně dozrály nad 22 °NM.  Pak jsme ochutnali dva Rýňáky, jeden z ročníku 2016, ten druhý na porovnání z roku 2015. Ryzlink rýnský 2016 byl odbouraný, v sudu, míchán na jemných kalech s 13,5 % alk., do 4 měsíců v plánu do láhve – krásné víno a Rýňák 2015 pro porovnání – úplně jiné víno, z tohoto ročníku naopak vystupovaly výrazné medové, grepové tóny – výborně vidět, jak je různorodost ročníků jedinečná a nepředvídatelná.

Po „Rýňácík“ následovalo Rulandské bílé, přesně před 14 dny lahvováno – z vinic sbíráno úplně jako první, s 23 °NM při sběru, 5,7 g/l kysl., 13,5 % alk., s výraznou typickou rulandovo-máslovou chutí, dále dvě Rulandy šedé, Pálavu, Cuvvé Davé – rosé a Sauvignon blanc 2016. „Této odrůdy máme vysazeno nejvíce. Záměrně jsem hledal sazenice tohoto francouzského klonu, jelikož při dozrávání s touto odrůdou máme dobré zkušenosti. Tohle jsou hrozny z vinice, která je přesně 6 let v plodnosti, takže jistě víte, že se jedná o vinohrad, který je teprve puberťák. Proběhla tu třídenní macerace“, říká Lukáš. V Sauvignonu opravdu cítit oloupaný angrešt,…, každý nádech ze skleničky otevírá další možnosti naší fantazii spolu se senzorickým vnímáním všech za život „načichaných“ věcí – hodnotíme jako velké víno. Dáváme velký „lajk“....: ))))

Po ochutnání všech bílých vín, jak to bývá již tradicí, přišla na řadu vína bílá. Dornfelder 2016 s 12,5 % alk., 3,8 g/l kysl., ležící v sudu, Cabernet Sauvignon ve výběru z hroznů také ležící v barikových sudech třetího plnění, Rulandské modré 2016 ležící dva měsíce v nových barikových sudech a Rulandské modré 2015, které leží už jeden rok v sudu. Pinot má 14 % alk. a v plánu je jej příští rok dávat již do láhve a pustit na trh. Ve víně je cítit jemná kořenitost s jemnou dochutí jahod a třešní – fantastické víno na závěr.

Při následné diskuzi se utvrzujeme v tom, že Pinot, nejen z ročníku 2015, v kombinaci správné půdy a dobrých klimatických podmínek je do Čejkovického terroiru ta správná odrůda…

LK