Víno z Čejkovic

Ve Winery Vítě Esterky

V dalším týdnu jsme zavítali do Winery Vítě Esterky. K degustaci jsme se opět sešli v hojném počtu. Ochutnali jsme 17 vzorků vín, opět mladá vína ročníku 2009.

Jako první vzorek nám byl nalit Müller Thurgau PS: Hezky ovocná "müllerka" označena jako "light wine". ("Tož takový pěkný víno v létě před sklep.") Z bílých vín bychom ěmli dále zmínit Veltlínské červené ranné PS. "Večerky bývají takové chudé, bez chuti, bez vůně, ale toto je pěkná, plná, voňavá večerka!" Nesmíme opomenout ani kabinetní Ryzlink rýnský, který se z bílých vín líbil asi nejvíce. Píjemně aromatický ovocný a hlavně osvěžující "rýňák". Jkao takovou raritu jsme ochutnali odrůdu Ranuše Muškátové. V ČR je vysazený jediný vinohrad s touto odrůdou a najdeme ho právě u nás v Čejkovicích. Víno má ve vůni muškátové tóny a v chuti jemnou hrušku.

Z vín růžových se zmínme o Rulandském modrém klaret VH. Pevný klaret s jemným tělem. Víno je hezky sladěné a plné.

Smlsli jsme si taky na jednom slámovém vínu odrůdy Ryzlink vlašský. Po vylisování leží v barriquovém sudu. Ve vůni a chuti jde krásně poznat med a pomeranč.

Poté jsme přešli na červená vína. Z těch vyzdvihneme Alibernet PS, který zaujme svou černorybízovou vůní, v chuti červenou paprikou a černými lesními plody doplněný vyšší tříslovinkou. Nezapomeňme také na višňový Neronet PS. (Vítek Esterka: "To jsem sbíral těsně po tobě, Libore." Libor Veverka:"Jako myslíš to, co jsem v tom vinohradě nechal?").

Po degustaci se jako obvykle roztrhla velká debata o víně, vinařských akcích apod.
("Já cítím síru až tak od 60." "Cože?? Tož to já ju cítím už od 15-ti!") :-)