Víno z Čejkovic

U Veverků Na větřáku

Ve sklepní uličce Na větřáku sídlí vinařství rodiny Veverků - Františka a Tomáše. Vína ročníku 2012 nám představil Tomáš Veverka.
Přivítacím vzorkem bylo zemské Veltlínské zelené, které bylo mícháno do března na jemných kalech a bylo kvašeno bez přídavku kvasinek. Velmi zajímavé, odrůdové,  v chuti tělnaté. Druhý veltlín byl sbírán při cukernatosti 22°NM a rmut byl macerován, byly použity kvasinky a do května míchání na jemných kalech. Analyticky měl 6,7 g/l kyselin. Velmi zajímavé srovnání jedné odrůdy ve dvou variantách. Prvním biovínem byl velmi zajímavý Ryzlink vlašský. Následoval Ryzlink rýnský, jehož rmut byl macerován 24 hodin, proběhla samovolná jablečno-mléčná fermentace a hladina volné síry je kolem 25 mg/l. Jednoduše shrnuto - styl autentického vína.
Rulandské šedé z jedné třetiny zrálo šest měsíců v barikových sudech s batonáží do února. Zbytkový cukr deset gramů, kyselinka 6,2 g/l. Velmi harmonické víno s pěknou budoucností. Růžový kavalír je známkové růžové víno vyráběné z odrůdy Zweigeltrebe a Cabernet sauvignon. Osvěžující roséčko s nižším alkoholem a příjemnou ovocností jak ve vůni, tak v chuti. Kabinetní Muškát ottonel byl sbírán již desátého září s předpokladem výroby nízkoalkoholického vína. Odrůdová vůně i chuť. Pálava, dvoudenní macerace rmutu, zbytkový cukr 23 g, vůně jemně citronová, chuť kořenitá, příjemně svěží. Hibernal s intenzivní ovocnou vůní i chutí uzavřel pasáž bílých vín. Červená vína otevřel ukázkový Modrý portugal se silnou ovocnou vůní, v níž převládala přezrálá třešeň. Vlajkovou lodí vinařství v červených vínech je odrůda Sevar, která je pěstována jako bio. Velmi zaujala Frankovka zrající od března v použitých barikových sudech. Velkou budoucnost má před sebou Rulandské modré zrající v nových barikových sudech. Silně potenciální víno s intenzivní chutí. Cabernet sauvignon dosáhl při sběru 25°NM a proběhla u něj macerace do konce prosince, následně byl naplněn do nových barikových sudů.
"...je to tak dobrý, že to aj dopijem..."
Ze starších vín jsme ochutnali Rulandské modré zrající z poloviny v nových a z poloviny starších sudech. Nataženo ze sudu, ještě polotovar s velkou budoucností. Sílu a krásu této odrůdy jsme našli ve vzorku z ročníku 2009. Jeden a půl roku na lahvi, třináct měsíců v barikových sudech. Skvostný závěr obstaral skvělý Tramín 2011 botrytický výběr s šedesáti gramy zbytkového cukru.